Díky autům roste průmysl i HDP

Dušan Klimeš, Marek Odstrčilík
16. 5. 2006 13:40
Praha - Meziroční růst průmyslu v březnu o téměř osmnáct procent překonal i ty nejoptimističtější odhady a tento trend bude dále pokračovat.

Shodli se na tom analytici oslovení ČTK.

Navíc místopředseda vlády pro ekonomiku Jiří Havel zveřejnil "svůj" odhad růstu celé ekonomiky. Podle jeho údajů by mohlo HDP v prvním čtvrtletí růst o 8,2 procenta.

Od těchto čísel si slibuje růst zaměstnanosti a životní úrovně občanů. Pokud by se jeho slova potvrdila, šlo by o vůbec historicky největší růst ekonomiky České republiky.

Neoficiální rekord

Oficiální výsledky české ekonomiky však vydá Český statistický úřad (ČSÚ) až po volbách.

"ČSÚ se nezabývá prognózami, nýbrž statistikou, tedy konečnými výsledky. Na předpovědích pana vicepremiéra Havla jsme nijak nespolupracovali, je to čistě iniciativa jeho a Úřadu vlády ČR," sdělila deníku Aktuálně.cz zástupkyně ČSÚ Jana Bandyová.

"Je možné udělat v tuto chvíli relativně přesnou analýzu. Většina potřebných dat už je známa. My však počítáme s růstem těsně pod hranicí sedmi procent," řekl deníku Aktuálně.cz Pavel Mertlík, hlavní ekonom Raiffeisenbank.

Brněnská průmyslová zóna Černovická terasa
Brněnská průmyslová zóna Černovická terasa | Foto: Ludvík Hradilek

"Číslo 8,2 považuji za horní hranici, kam by se HDP mohlo za první čtvrtletí vyšplhat," upřesňuje Mertlík.

Průmysl pomáhá

Druhý nejvyšší růst od roku 2001 zaznamenal český průmysl. Ten v březnu vzrostl meziročně o 17,9 procenta. V únoru si průmysl polepšil o 12,2 procenta. K březnovému růstu průmyslu přispěla hlavně výroba automobilů, která vzrostla meziročně o téměř 40 procent.

"Je dobře, že se daří nejen automobilovému průmyslu, ale i dalším oborům, jako je například elektronika nebo strojírenství. Česká ekonomika má tak zdravé základy, díky nimž můžeme počítat i letos s vysokým růstem HDP, který by za celý rok mohl překročit loňských 6 procent," uvedl dnes ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

"V letošním roce počítáme se zvýšením průmyslové výroby o 9,4 procenta. Na výrazně nižší údaje, ve srovnání s lednem, únorem a březnem, se musíme připravit v případě dubnových statistik, neboť tento měsíc měl o dva pracovní dny méně než loňský duben," říká David Marek z Next Finance.

Zaměstnanců přibylo

Tržby z průmyslové činnosti ve stálých cenách vzrostly meziročně o 18,9 procenta. Tržby z přímého vývozu vzrostly reálně o 23,8 procenta, tržby z průmyslové činnosti firem pod zahraniční kontrolou se zvýšily zhruba o 30 procent.

Počet nových zaměstnanců v průmyslových podnicích meziročně vzrostl o 27 300 osob, což představuje nárůst o 2,4 procenta. Nové zaměstnance nabírali hlavně výrobci plastových a pryžových výrobků a automobilky.

Průměrná nominální mzda vzrostla meziročně o 6,2 procenta na 18 766 korun. Produktivita práce měřená tržbami na jednoho zaměstnance vzrostla o 16 procent. Podniky uzavřely v březnu nové zakázky za 150,5 miliardy korun. Z toho 98,5 miliardy tvořily zakázky ze zahraničí.

Foto: uoi.edu

Podle analytika PPF Radomíra Jáče roste tuzemská výroba především díky vývozu a tržby rostou nadprůměrně silně u podniků se zahraniční účastí.

"Zahraničním investorům, kteří do České republiky v uplynulých letech přišli, ve velké většině vychází jejich plán, totiž vybudovat v české ekonomice konkurenceschopné, exportně zaměřené výrobní kapacity," uvedl Jáč pro ČTK.

Podle Jáče lze sice ve druhém pololetí čekat mírné zpomalení růstu, za celý rok by však růst výroby neměl klesnout pod deset procent.

 

Právě se děje

Další zprávy