Minipivovar do každé vesnice, v ČR jich brzy bude 300

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
23. 9. 2013 14:06
Nyní vaří vlastní pivo zhruba 189 restaurací, boom minipivovarů ale dál trvá
Foto: Ludvík Hradilek

Plzeň - V Česku už sedmým rokem trvá boom výstavby restauračních minipivovarů, kterých je nyní 189. Do čtyř let by se měl počet nejmenších výrobců piva nasytit na počtu kolem tří set. Myslí si to šéf Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

"Do konce roku jich bude ke dvěma stům. Dříve jsem tvrdil, že u nás je prostor na 250, ale dnes říkám, že přes tři sta se určitě dostaneme, protože každá vesnice u nás měla pivovar a má tradici a v každé vesnici se to dá udělat. Boom bude trvat ještě tři čtyři roky," uvedl.

Potom už bude záviset na tom, "jak bude celý byznys životný a zda to jednotlivé subjekty ekonomicky zvládnou“. Zatím žádný minipivovar nezanikl, pouze změnily majitele. „Prodaly se velmi rychle a výroba se nepřerušila,“ říká Šuráň.

Současné minipivovary s průměrnou roční výrobou asi 750 hektolitrů reprezentují přes jedno procento celkové výroby piva v ČR. "Možná, že se dostaneme na dvě procenta. Ale nebude to nikdy takové jako v USA, která má podíl takzvaných craft breweries (řemeslných pivovarů) 6,5 procenta a produkují deset procent obratu pivního trhu, protože prodávají pivo dráž a jsou ekonomicky zajímavé," uvedl Šuráň. Proto už také velké koncerny typu Anheuser-Busch, největší pivovar na světě, má sérii minipivovarů.

Přes 90 procent produkce prodají minipivovary v hospodách, zbytek tvoří lahve. Také u nás je cena piva z minipivovarů mírně vyšší než od průmyslových výrobců. "Ručně šité boty budou stát vždy více než sériově vyrobené. Řemeslník si za to jako u piva ručí a můžete mu vynadat, že to dneska zkazil. Má to ten osobní náboj a je to o zážitku," uvedl.

Minipivovary v ČR jsou omezeny hranicí ročního výstavu do výše deseti tisíc hektolitrů. Do této úrovně mají slevu na spotřební dani.

Základem pro každý minipivovar je, stejně jako u velkých, dobrý český ležák, tedy dvanáctka plzeňského typu. "Na ten vždy lidi přijdou. Ale po něm si rádi dají super hořké pivo nebo silné pivo, ale musíte jim ho nabídnout," řekl prezident minipivovarů.

 

Právě se děje

Další zprávy