Milion dolarů má každý tisící Čech

Dušan Klimeš
20. 6. 2006 15:30
Praha - Sousloví "horních deset tisíc" neplatí. Čechů, jejichž majetek překročil milion dolarů, je totiž více než 13 tisíc. Uvnitř: TRENDY

Studie, za kterou stojí jedna z největších investičních bank světa Merrill Lynch a konzultantská firma Capgemini, navíc ukazuje, že jejich počet každoročně stoupá. Letos dokonce o deset procent.

A tak zatímco v roce 2004 se majetkem ve výši kolem 22 milionů korun mohlo pochlubit 11 900 občanů, za loňský rok je to již 13 100.

O zvětšování bohatství se postaral především vysoký růst hrubého domácího produktu a zvyšování tržní hodnoty firem. Velká část majetku nejbohatších lidí je totiž uložena právě v akciích a cenných papírech společností.

Miliony milionářů

Přesto na celkovém počtu boháčů se Česká republika podílí pouhým jedním promile.

 Celosvětově je totiž možné potkat 8,7 milionů lidí, jejichž majetek přesahuje hranici jednoho milionu dolarů.

Jeden z nejbohatších Čechů Petr Kellner, který ovládá skupinu PPF
Jeden z nejbohatších Čechů Petr Kellner, který ovládá skupinu PPF | Foto: Forbes/PPF

Ekonomická síla této "třídy" je obrovská. V jejich portfoliu je majetku za 33,3 bilionů dolarů. Pro srovnání: Nejsilnější ekonomika světa - USA - disponuje ročním HDP ve výši 13 bilionů dolarů.

A jak jsou na tom ultrabohaté osoby, jejichž vlastnictví přesahuje 30 milionů dolarů, tedy asi 660 milionů korun? Nyní jich je asi 85 400 a za loňský rok se jejich řady rozrostly o deset procent.

Přestože nejvíce majetných lidí a největší objem jejich majetku je stále v Evropě a Severní Americe, tempem růstu majetku a počtu bohatých je hravě předčí Latinská Amerika, Střední východ, ale i Afrika.

Infobox

KAM POPUTUJÍ PENÍZE BOHÁČŮ?

  • Především se přestanou orientovat na domácí trh a zvýší se mezinárodní investování
  • Stárnutí obyvatelstva způsobí, že mladá generace se zcela odlišnými návyky přebere správu majetku po svých rodičích
  • Poradci a profesionální správci majetku budou muset následovat své klienty a být schopni jim vyhovět v celosvětovém měřítku

"Trend je z čísel jasný. Evropa začíná v akumulovaném bohatství za světem zaostávat. A to především západní Evropa, protože nebýt rozvíjejících se států východní Evropy, ve srovnání by celkově dopadla ještě hůř," řekl generální ředitel společnosti Capgemini Czech Republic Patrik Horný.

Růst pro všechny

Rostoucí HDP a hodnota firem však neovlivňuje pouze majetek nejbohatší vrstvy, ale všech obyvatel země. Za rok 2005, kdy v Česku přibylo 1200 nových dolarových milionářů, se zvýšila průměrná hrubá mzda o téměř tisíc korun a přesáhla hranici devatenácti tisíc.

Zároveň se zvýšila i životní úroveň českých obyvatel měřená hrubým domácím produktem na hlavu. Za rok 2005 to bylo 286 403 korun a zaznamenala tak zvýšení o 5,6 procenta.

A podle všeho se naší ekonomice bude dařit i letos. HDP za první čtvrtletí vzrostlo o 7,4 procenta a reálná mzda, tedy očištěná o  vliv inflace, poskočila o další čtyři procenta vzhůru.

Z dobré ekonomické situace tedy netěží pouze majetní a nejbohatší, ale růst hospodářství dopadá blahodárně na všechny vrstvy obyvatelstva.

Kde se ta čísla berou?

Výzkum nazvaný World Wealth Report (Zpráva o světovém bohatství) je prováděn každoročně již deset let. Za tu dobu se zdvojnásobil nejen majetek, ale i počet "boháčů" ve světě.

Studie vychází z údajů Mezinárodního měnového fondu, makroekonomických dat, ale i interview s privátními bankéři či samotnými majetnými lidmi. Výsledky jsou očištěny o vliv kursových změn a počítají s dlouhodobými trendy.

Do celkového bohatství osob se nezapočítává hodnota jejich hlavního sídla a spotřebního zboží. Jedná se tak především o ostatní investice, ať už do cenných papírů, nemovitostí či dalších alternativ.

 

Právě se děje

Další zprávy