Manažer ČEZ Svoboda čelí obžalobě kvůli akciím

rg,aju
16. 10. 2007 17:40
Manažer oznámil rezignaci na funkci

Praha - Na manažera ČEZ Alana Svobodu podal v pondělí státní zástupce obžalobu kvůli podezřelým obchodům s akciemi firmy, na nichž se údajně neoprávněně obohatil o 1,635 milionu korun.

Kdy začne hlavní líčení, není dosud známo. Případ dostal na starosti soudce Kamil Kydalka. Zatím spis obžaloby nečetl a odmítá se tedy k věci vyjádřit.

"Domníváme se, že žaloba je nedůvodná. Využijeme institutu tak zvaného předběžného projednání. Tedy požádáme soud, aby se se žalobou seznámil a nenařídil hlavní líčení a celý spis vrátil na státní zastupitelství," uvedl pro deník Aktuálně.cz Radek Pokorný, jehož kancelář Svobodu zastupuje. Dodal, že klient je nevinný.

Svoboda dnes oznámil svoji rezignaci na členství ve Výkonném výboru, který představuje širší vedení celé Skupiny ČEZ, uvedla společnost v tiskové zprávě.

"Jsme překvapeni, že případ postoupilo zastupitelství soudu, aniž by se objevily nové důkazy. Analýzy, které máme k dispozici totiž potvrzují, že Alan Svoboda se trestného činu nedopustil. Potvrdil to i nově zpracovaný posudek soudního znalce, který jsme obdrželi nedávno," sdělil Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ.

Událost, kvůli níž Svoboda čelí žalobě, se stala na jaře roku 2005. Svoboda tehdy v průběhu týdne nakoupil na sedmnáct a půl tisíce kusů akcií za celkovou sumu 6,7 milionu korun. Následně po měsíci na akciích vydělal výše zmíněných 1,6 milionu korun. Dopustil se tedy údajně trestného činu zneužívání informací v obchodním styku. Svobodovi hrozí trest odnětí svobody na dobu dvou až osmi let.

V zahraničí jsou šéfové firem za podobné delikty přísně trestáni. V Česku zatím žádnému vysoce postavenému manažerovi zneužití informací v obchodním styku prokázáno nebylo. Svobodův soud bude tedy první svého druhu.

Souvislosti:

 

Právě se děje

Další zprávy