Lidé už dluží bankám přes půl bilionu

Dušan Klimeš
31. 10. 2006 12:30
Praha - Banky a finanční instituce za září rozpůjčovaly občanům dalších dvanáct miliard korun.
Hlavní průčelí budovy České národní banky v centru Prahy naproti Obecnímu domu
Hlavní průčelí budovy České národní banky v centru Prahy naproti Obecnímu domu | Foto: www.cnb.cz

Domácnosti tak už bankám a finančním institucím dluží přes 502 miliardy korun. Jen za poslední rok tak zadlužení občanů u nich vzrostlo o 32 procent.

Bydlení na prvním místě

"Úvěrům pro domácnosti jednoznačně kralují půjčky na bydlení," říká šéf komunikace ČSOB Milan Tománek.

"Samozřejmě je obrovský zájem o hypotéky. Ovšem velkým hitem jsou spotřebitelské úvěry určené právě na vybavení domácností," dodává Tománek.

O chuti stavět a utrácet za bydlení hovoří jasně i čísla o hypotékách. Podle odborníků by si jenom letos měli občané půjčit přes sto miliard korun na stavbu či koupi svého domova.

"Spotřebitelské úvěry jsou stále tahounem růstu úvěrů u domácností, tedy občanů," potvrzuje Helena Matuszná z České spořitelny.

"Bydlení je ale přesto v popředí zájmu klientů. Hypotéky nyní zažívají skutečný boom," upřesňuje zájmy zákazníků Helena Matuszná.

DPH i s úroky

Důvodů, proč se strhla lavina hypoték, je několik. Poté, co i švédská centrální banka minulý týden zvedla své úrokové sazby, má Česká republika nejlevnější peníze v Evropě. A klienti se tak oprávněně bojí toho, že ke zvyšování úrokových sazeb přikročí i ČNB.

To pak samozřejmě prodraží jak úvěry klasické, tak hypoteční.

Foto: Aktuálně.cz

Druhým strašákem je deregulace nájemného. V Česku je asi 750 tisíc bytů, jejichž nájemné je nějakým způsobem regulováno. Jejich obyvatelé mají tedy strach z budoucích nákladů, a tak by radši bydleli "ve svém".

A konečně ve stínu číhá budoucí zdražování stavebních prací kvůli růstu DPH, které Česko čeká.

"Kromě nízkých úroků je zájem dán i tím, že o úvěry má zájem sílná generace "Husákových dětí", tedy silné ročníky sedmdesátých let," říká Aleš Michl z Raiffeisenbank.

Podle něj prostor pro zadlužování stále existuje, jsme zatím na poloviční úrovni, než je běžné v EU.

Lepší nabídka

Jsou tu ale i pozitivní motivy jako rozšiřující se nabídka hypoték. Dnes je již možné podepsat smlouvu, aniž by klient měl již vybránu nemovitost.

Slušnou porci úvěrů mají u bank i podnikatelské subjekty. Ty dluží celkem 733 miliard korun. Ovšem tempo jejich zadlužování je nesrovnatelné. Za posledních dvanáct měsíců vzrostly tyto úvěry jen asi o dvanáct procent.

 

Právě se děje

Další zprávy