Lidé platí za běžné nákupy o pětinu méně než před krizí

Petr Kučera Petr Kučera
16. 9. 2010 15:00
Průzkum: Češi stráví v obchodě téměř pět a půl hodin měsíčně
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: AHOLD Retail Slovakia

Praha - Češi letos utrácejí za běžné nákupy v průměru o 23 procent méně než v roce 2008 (před dopadem světové ekonomické krize). Ukázal to průzkum společnosti TNS AISA pro GE Money Bank.

Zatímco před dvěma roky si Češi mohli dovolit za pravidelné nákupy do domácnosti (tedy zejména potraviny a nápoje) platit průměrně 4400 korun za měsíc, letos to je jen 3400 korun.

Zkrátila se také doba, kterou lidé při pravidelném nákupu v obchodě stráví. Před dvěma lety to bylo v průměru 6 hodin a 6 minut měsíčně, letos jen 5 hodin a 20 minut. Další téměř tři hodiny měsíčně jim v průměru zaberou samotné cesty do obchodu.

Více než třetina Čechů uskutečňuje běžné nákupy v obchodě, kam se dostane do 10 minut. Za poslední dva roky vzrostl počet lidí, kteří cestou za nákupy stráví pokaždé maximálně 30 minut (v roce 2008 to bylo 83 procent lidí, letos už 91 procent).

Pouze každý sedmý člověk v průzkumu uvedl, že obvykle (nebo nikdy) neporovnává ceny v obchodech. Naopak více než desetina lidí tak činí "v podstatě vždycky".

Kartou platí polovina lidí

Průzkumníci také zjišťovali, jakým způsobem lidé za nákupy do domácnosti v uplynulých dvanácti měsících platili.

Většina nakupujících (87 procent) obvykle platila hotově z vlastních úspor, 15 procent lidí použila na některý z těchto nákupů určitý druh půjčky. Přes polovinu lidí (52 procent) obvykle používá platební kartu.

Alespoň jednou denně uskutečňuje pravidelný nákup pro domácnost 12 procent lidí. Průměrně však Češi dělají běžné nákupy desetkrát měsíčně.

 

Právě se děje

Další zprávy