Lidé nechtějí utrácet. Méně platí hlavně za potraviny

Radek Pecák Radek Pecák
5. 6. 2012 9:29
Příští měsíce se tržby obchodníků zvedat nebudou
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Lidé v Česku šetří čím dál tím více, ukazuje dubnová statistika. "Tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu po očištění o sezonní vlivy klesly v dubnu reálně meziměsíčně o 2,1 procenta," uvedl Český statistický úřad.

V porovnání s loňským dubnem se tržby, očištěné o vliv počtu pracovních dní, snížily dokonce o 4,1 procenta.

Pro ekonomy to je doslova studená sprcha. Například Tomáš Volf z Citfin očekával růst tržeb o procentní bod.

Pokles tržeb v maloobchodě byl podle statistiků nejvíce ovlivněn vývojem prodeje potravin. Ten klesal nepřetržitě již dvanáctý měsíc a v dubnu se pokles ještě prohloubil.

Nevydělávají obchodníci ani ve specializovaných, ani v nespecializovaných prodejnách. Pokles tržeb však zaznamenal po šestiměsíčním růstu také prodej nepotravinářského zboží.

Existuje jen několik výjimek, které vykázaly růst prodeje. Oživil se prodej přes internet či prostřednictvím zásilkové služby (+9,6 %), dařilo se i nadále prodeji počítačů a komunikačních zařízení (+ 5,9 %) a pokračoval růst prodeje oděvů a obuvi (+ 3,9 %) a farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží (+3,7 %).

Lepší to zatím nebude

Bohužel nelze očekávat ani v příštích měsících příznivější vývoj. "Výhled ekonomiky pro letošní rok se stále pohybuje kolem nuly, avšak už ne kolem kladné. Zahraniční instituce nám predikují mírný pokles, což není dobrá zpráva ani pro maloobchodníky.

Reálné mzdy klesají, nezaměstnanost se drží stále na vysokých úrovních, i když poslední měsíce mírně klesá. Lidé jednoduše obrátí každou korunu, než ji vydají, takže spotřeba není nijak vysoká a tlačí na tržby maloobchodníků. Těm se manévrovací prostor zužuje na cenový boj," vysvětluje analytik Volf.

Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška je propad maloobchodu dalším signálem v řadě, že se ztráta dynamiky české ekonomiky na začátku druhého kvartálu prohloubila.

"Jelikož podobné signály vysílá i zbytek Evropy, mohlo se stát, že export, který dosud českou ekonomiku chránil před větším propadem, tuto schopnost ztratil. Dnem recese jsme zřejmě dosud neprošli," dodává Sobíšek.

 

Právě se děje

Další zprávy