Levnější byty a změny v hypotékách, krize mění i Česko

Ekonomika Ekonomika
17. 10. 2008 8:57
Firmy se připravují na zpomalení ekonomiky

Praha - GE Money Bank se rozhodla dočasně pozastavit poskytování stoprocentních hypoték. A developerská společnost Orco Property Group zlevnila o deset procent jeden ze svých bytových projektů.

To jsou jedny z prvních příkladů toho, jaký má dopad světová finanční krize v Česku.

O tom, že GE Money Bank se rozhodla dočasně pozastavit poskytování stoprocentních hypoték informují Lidové noviny s tím, že se jedná o první význačnou hypoteční banku, kterou finanční krize přiměla k tomuto poměrně radikálnímu opatření.

Chráníme klienty

"Od čtvrtka 16. října dočasně poskytujeme hypotéky jen do 80 procent hodnoty nemovitosti. Tímto opatřením chceme zejména chránit naše klienty před přílišnou úvěrovou angažovaností v době očekávaného zpomalení ekonomiky," prohlásila mluvčí GE Money Bank Markéta Dvořáčková.

Přerušení poskytování stoprocentních hypotečních úvěrů, které pokryjí celou odhadní cenu pořizované nemovitosti, je první opatření svého druhu v Česku. Dosud banky vydávaly jen zprávy toho typu, že podmínky poskytování hypoték zatím nehodlají příliš měnit, respektive přitvrzovat. Všichni ale připouštěli, že mezi nejrizikovější úvěry na bydlení patří právě stoprocentní hypotéky, napsaly Lidové noviny.

Developerská společnost Orco Property Group podle Mladé fronty Dnes zlevnila o deset procent svůj bytový projekt Tyršův Vrch v Praze. Ceny se nově pohybují od padesáti do téměř 70 tisíc korun za metr čtvereční a při nákupu velkých bytů tak může sleva podle MF DNES dosáhnout více než 600 tisíc korun, u menších je úspora kolem 300 tisíc.

Developeři prodávají

Deník Aktuálně.cz přitom už ve středu napsal, že kvůli finanční krizi a poklesu poptávky na realitním trhu s bydlením přituhuje. Některé developerské společnosti se snaží prodat celé rezidenční projekty, jiné chtějí pro svůj byznys najít silného strategického partnera.

Potvrzuje to například vedení společnosti Skanska Reality. "V současné době registrujeme nabídky jednotlivých menších developerů, kteří nám chtějí prodat své rezidenční projekty," říká Petr Fanta, generální ředitel Skanska Reality.

 

Právě se děje

Další zprávy