Letos výběry mýta pokoří hranici půl miliardy

pen
21. 1. 2008 17:30
Leden může atakovat hranici půl miliardy mýtného.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Již po prvních týdnech roku 2008 je zřejmé, že trend rekordních výběrů mýtného z minulého roku bude pokračovat. Svátky sice výběry mýta zpomalily, ty však nepřestávají růst.

"I přes sváteční začátek může leden atakovat půlmiliardu předepsaného mýta," říká Martina Vápeníková, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic, které u nás mýtný systém provozuje.
 
O výběru mýtného za uplynulý rok, čtěte více ZDE.

Rostoucí výběry mýtného mimo jiné dokládají zvyšující se intenzitu kamionové dopravy v ČR, která úzce souvisí s rozvojem dopravy a spotřeby obyvatel.

"Je to celoevropský trend, nicméně zavedení mýtného ty růsty dokáže přibrzďovat. Bez mýta by situace vypadala hůř," vysvětluje Martina Vápeníková.

Systém výběru mýtného firmy Kapsch.
Systém výběru mýtného firmy Kapsch. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Dálnice výběrům kralují

V roce 2007 se z celkové sumy mýtného, která činila 5,5 miliardy, vybralo 81 procent na dálnicích. Zbývajících 19 procent připadlo na rychlostní silnice. Nemalou měrou se na takovém výsledku podílí právě tranzitující kamiony, které nejčastěji používají dálnice D1 a D5.

 "Tento nepoměr ukazuje, jak výrazně klesá intenzita jízd těžkých kamionů mimo dálnice," dodává Martina Vápeníková, mluvčí ŘSD.

V platbách jsou nejpilnější Češi

Tuzemští řidiči a kamiony přispěli k výběru mýtného za rok 2007 z celých 61 procent, když zaplatili 3,4 mld. korun. Na špici je následovala slovenská vozidla s 15 procenty a částkou 800 milionů korun.

Více než sto milionů korun do mýtné kasy přispěli ještě Poláci, Maďaři, Němci a Rumuni, které tak řidiči mohli na zpoplatněných silnicích potkávat nejčastěji.

 

Právě se děje

Další zprávy