Soutěže na těžbu dřeva vyhrává z poloviny Less&Forest

Ekonomika Ekonomika
2. 11. 2009 11:48
České lesy vyhlásily 60 tendrů, 27 z nich vyhrála stejná společnost
Lesy ČR hledaly dodavatele lesních prací pro 60 různých území.
Lesy ČR hledaly dodavatele lesních prací pro 60 různých území. | Foto: Maria Katarzyna Chlebek/Hnutí Duha

Hradec Králové - Třicítka výběrových řízení na lesní práce má jediného vítěze. Společnost Less&Forest podnikatele Jana Mičánka už vyhrála téměř polovinu z 60 tendrů pro různá území na rok 2010.

Podle ČTK je hodnota všech šedesáti zakázek vyšší než miliarda korun. Do soutěží se přihlásilo čtyřiašedesát firem, které podaly 511 nabídek. Ale jen Less&Forest, která je lídrem lesnického trhu, se přihlásila do všech vyhlášených výběrových řízení. U 14 nabídek vítěz odmítl uzavřít smlouvu a na jeho místo postoupil další zájemce v pořadí.

Less&Forest už uzavřela 26 kontraktů. Ostatní lesnické společnosti získaly od jedné do pěti zakázek.

Vyhlášené tendry zahrnují ta území, kde dosavadní vítězové výběrových řízení na tři roky z různých důvodů skončili. Šedesátka vyhlášených soutěží zahrnuje těžbu na 260 tisících hektarech plochy, tedy 19 procentech celkové výměry lesů státního podniku. Vytěžit by se z nich mělo 1,68 metrů krychlových dřeva.

Pětatřicet ze šedesáti soutěží se týká období od letošního 1. listopadu do konce příštího roku. V sedmadvaceti případech již jsou smlouvy podepsané.

U dalších pětadvaceti územních jednotek budou vítězové těžit až od začátku příštího roku. Z těchto smluv je uzavřených šestnáct. "Podpis zbývajících smluv se očekává v krátké době," uvedl mluvčí Lesů České republiky Michal Kačena.

 

Právě se děje

Další zprávy