Lego se valí do Kladna

Dušan Klimeš
20. 6. 2006 17:15
Billund - Dánský výrobce hraček Lego Group přesune třetinu domácí produkce do České republiky a propustí až 900 zaměstnanců, což představuje asi dvě třetiny celkového počtu zaměstnanců v Dánsku.
Foto: www.lego.com

Pro svoji zahraniční expanzi využije svoji stávající továrnu v Kladně.

Zároveň se dánská společnost rozhodla přenechat některé své provozní činnosti společnosti Flextronics, s kterou dlouhodobě spolupracuje. To se bude týkat právě i kladenského závodu, který by měl od 1. září přejít "pod správu" singapurské společnosti Flextronics.

Výrobu technicky náročnějších produktů, jako je LEGO Technic či BIONICLE, bude Lego i nadále zajišťovat ve své továrně v dánském Billundu, zatímco například produkci klasického LEGO System přenechá firmě Flextronics.

A z těchto důvodu dojde ke snížení stavu zaměstnanců v Dánsku o 900 do roku 2010.

"Jelikož přenecháváme část naší výroby firmě Flextronics, bude záležet pouze na ní, zda bude potřebovat najmout a získat nové pracovní síly do svých továren ve východní Evropě," sdělila deníku Aktuálně.cz šéfka komunikace společnosti Lego Charlotte Simonsen.

Čína nebo Česko

V loňském roce společnost vykázala zisk 505 milionů dánských korun, což je asi 1,9 miliardy korun českých. V roce 2004 firma hospodařila se ztrátou 1,93 miliardy dánských korun.

Foto: www.lego.com

Společnost již loni v září oznámila, že zvažuje přesun celé nebo alespoň části své výroby do východní Evropy či do Číny. Současně dodala, že plány na restrukturalizaci by mohly ovlivnit všechny výrobní továrny.

O měsíc později firma oznámila, že uzavře výrobní továrnu ve Švýcarsku a pět evropských distribučních center a tento provoz přesune do České republiky. Toto rozhodnutí ovlivnilo 540 zaměstnanců, napsala agentura AP.

Cesta z krize

Zásadní změny a hluboká restrukturalizace provází firmu Lego poslední dva roky. Na konci by mělo být snížení stavu vlastních zaměstnanců na 3 000 z 8 300, které zaměstnávala na konci roku 2003. Kromě toho prošla firma vážnou finanční krizí, která ji málem poslala ke dnu.

Foto: www.lego.com

Nejzřetelnějším výsledkem přeměny je mohutné využívání outsourcingu, tedy nákupu služeb od externích firem místo zaměstnávání vlastních lidí. Poté, co bylo vedení firmy Lego spokojené s přenecháním produkce hraček Duplo firmě Flextronics, rozhodlo se dát k "k dispozici" i další části své výroby. 

"To, co nyní provádíme, je hlavním krokem v procesu restrukturalizace skupiny, kterou jsme začali v roce 2004 s cílem razantně snížit produkční náklady, a to až o jednu miliardu dánských korun," oznámil Jorgen Vig Knudstorp, prezident společnosti Lego.

 

Právě se děje

Další zprávy