Pracovních míst rychle ubylo, firmy nenabírají lidi

Marek Homolka
10. 11. 2008 18:05
Bude hůř, varují experti
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Najít si práci je v Česku stále obtížnější. Nabídka stagnuje a počet volných pracovních míst postupně klesá.

Firmy totiž v obavách z dopadů celosvětové finanční krize přestávají nabírat nové zaměstnance.

Horší situace panovala na trhu práce naposledy v roce 1998. "Volných pracovních míst bylo v říjnu 130 tisíc, zatímco od února do srpna jsme pravidelně viděli čísla nad 150 tisíc," upřesnil analytik Patria Finance Tomáš Vlk .

Vlastimil Pažourek z děčínského úřadu práce informaci potvrdil. "Počet volných pracovních míst klesl výrazně. Firmy začaly šetřit a omezují nábory nových zaměstnanců a tím i ruší nabídky volných míst," vysvětlil.

Dosavadní dostatečný počet pracovních míst byl ovlivněn pozitivním vývojem ekonomiky. Světová krize se prozatím nijak razantně neprojevila, hodpodářství má totiž jistou setrvačnost.

Nejhůř je v Děčíně

Trend snižování zájmu zaměstnavatelů ale pro Aktuálně.cz potvrdil i vedoucí oddělení trhu z mosteckého pracovního úřadu Jaroslav Kunc. "Počet míst mírně poklesl. Případné dopady na zaměstnanost očekáváme až v průběhu prvního pololetí příštího roku," uvedl.

Nejhorší šance na uplatnění je přitom v Děčíně. Zdejší okres je jedním z těch, kde velká část lidí dojíždí za prací mimo místo bydliště. Nabídka pracovních míst je omezená a navíc na Děčínsku nevznikla žádná větší průmyslová zóna, která by nové pozice vytvářela. Podle oficiálních statistik Okresní správy sociálního zabezpečení zaniklo v okrese Děčín od roku 1989 téměř 20 tisíc pracovních míst.

Zdejší pracovní úřad eviduje průměrně 23 uchazečů na jedno pracovní místo, následuje Jeseník s 15 a Hodonín s 10 žadateli na jednu pozici. Právě jih Moravy je další oblastí s tradičně vysokým nedostatkem pracovních míst. Například v okrese Hodonín brání rozvoji nových pracovních míst zpomalení ekonomiky a silná koruna.

Nepříjemnou situaci s nedostatkem práce ale musejí řešit i v těch okresech, kde na to dříve nebyli zvyklí. "Počet volných pracovních míst klesá z 2412 na konci září na 1915 na konci října. Hlavním důvodem je recese v automobilovém průmyslu," přiblížil situaci vedoucí kanceláře ředitele Úřadu práce Mladá Boleslav Lubomír Kiš.

 

Právě se děje

Další zprávy