Krize v Česku. Růst hospodářství výrazně zpomalil

Pavla Adamcová Pavla Adamcová, Red Eko
10. 12. 2008 9:08
Meziročně stoupl hrubý domácí produkt o 4,2 procenta
Hyundai i30 na montážní lince nošovické továrny Hyundai.
Hyundai i30 na montážní lince nošovické továrny Hyundai. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Hrubý domácí produkt České republiky se ve třetím čvrtletí oproti předchozímu čtvrtletí zvýšil o 0,9 procenta, meziročně pak vzrostl o 4,2 procenta.

Údaj, který zveřejnil Český statistický úřad, naznačuje, že Česka se začíná dotýkat světová ekonomická krize. Výsledek je o půl procenta horší, než se očekávalo: ještě v polovině listopadu statistici odhadovali růst na 4,7 procenta.

Pro ministerstvo financí ale výsledek HDP překvapením není. "Tento údaj se dal předpokládat. Krize stále působí a panuje turbulentní doba, za které se přesná čísla odhadují jen těžko," vysvětlil pro Aktuálně.cz tiskový mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. "Česká ekonomika i nadále roste," dodal.

Struktura růstu je ale podle Heleny Horské z Ekonomického výzkumu Raiffeisenbank překvapivá. "Zatímco investice nečekaně vzrostly, zásoby se dramaticky propadly. Také spotřeba vlády výrazně narostla," říká analytička.

Mírně, o 0,4 procenta, vzrostla i zaměstnanost. Ve srování se stejným obdobím loňského roku dokonce o 1,9 procenta. 

Foto: Aktuálně.cz
Bojíte se o práci? Šetříte? Diskutujte o finanční krizi

Vláda i Česká národní banka (ČNB) nicméně veřejnost ujišťují, že český bankovní systém je stabilizován a krize solventnosti ani likvidity nehrozí.

Situace se stále mění

Ekonom Jan Švejnar na včerejším mezinárodním finančním fóru Zlaté koruny připomněl, že ekonomické odhady se měsíc po měsící snižují. "Jsme v situaci, která se rázně mění. Minulé hodnoty nevypovídají dostatečně o tom, jaká bude budoucnost. Modely v USA byly úplně mimo. Realisticky musíme počítat i s tím, že bychom nemuseli mít příští rok pozitivní růst," prohlásil v úterý.

Koncem listopadu Mezinárodní měnový fond snížil odhad růstu HDP pro Českou republiku na dvě procenta. Ministr financí Miroslav Kalousek se nechal slyšet, že v takovém případě jsou na místě dočasné a cílené impulzy.

Podle EU růst české ekonomiky zpomalí v roce 2009 jen na 3,6 procenta. ČNB odhaduje 2,9 procenta a podle ministerstva financí poroste česká ekonomika o 3,7 procenta.

Podle Horské je zlatá éra růstu české ekonomiky v každém případě definitvně za námi. "Propad ekonomik eurozóny do hlubin recese utlumí růst české ekonomiky v roce 2009 na zhruba 2,5 procenta," předpovídá.

Ekonomice vypomůže hlavně nošovický Hyundai

Růstu ekonomiky, kromě spotřeby domácností, prý výrazně pomůže nošovická automobilka. Tuzemské ekonomice by podle ministra průmyslu Martina Římana měla při plném provozu přilepšit na HDP přibližně jedno procento ročně.

"Bude-li ale evropská recese hlubší a růst reálných mezd v ČR namísto mírného zrychlení zpomalí, růst české ekonomiky se dostane pod dvě procenta, na zhruba 1,6 procenta," dodala Horská. I za tohoto scénáře si však podle ní česká ekonomika udrží slušný náskok před Evropou.

Foto: Aktuálně.cz
Blogeři o krizi: Zachránila by nás silnější Evropa?
 

Právě se děje

Další zprávy