Švejnar věští delší krizi, Zeman nechce pomoc bankám

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
9. 12. 2008 13:58
Na mezinárodním finančním fóru Zlaté koruny hledají odborníci, jak ven z krize
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Podle ekonoma a bývalého prezidentského kandidáta Jana Švejnara bude mít Česko štěstí, když příští rok nebude ekonomika v recesi.

Někdejší premiér Miloš Zeman zase stát vyzývá, ať se vyvaruje lití dalších finančních prostředků do bank a podniků.

Přední ekonomové a politici dnes totiž diskutují v rámci finančního fóra Zlaté koruny o tom, jak se zbavit finanční krize v České republice.

"Finanční krize je důkazem, že svět je skutečně globální ekonomikou," zdůraznil v úvodu prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl.

Zamyslel se zároveň nad tím, zda je regulace opravdu lepší než volný trh. "Věříme, že když stát někam vstoupí, že to bude umět lépe? Ať dáte jakékoli vládě do péče saharskou poušť, do pěti let tam bude nedostatek písku," citoval ekonoma Miltona Friedmana. Vývoj podle jeho slov bude pro příští a další rok složitý.

Švejnar: Odpovědnost padá i na ratingové instituce

S tím souhlasil i Jan Švejnar. "Krize je silnější a bude silnější, než se očekává, a budeme mít štěstí, když příští rok nebude naše ekonomika v recesi," předpověděl.

Odpovědnost za finanční krizi podle jeho slov padá i na ratingové instituce, které investičním balíčkům založeným na pochybných hypotékách dávaly vysoké ratingy. "Krize není u konce, jsme pořád v prvním poločase. Hedgeové fondy mohou ještě zahýbat trhy," dodal Švejnar.

Švejnar i Míl se shodli na tom, že dopady na Česko jsou spíše nepřímé a budou se týkat zejména podniků a exportérů. Jedním z nejdůležitějších faktorů pro podnikatele je přitom stabilizace české měny. Půjčky malým a středním podnikům budou omezenější, připomněl dále Švejnar. Omezený bude i příliv zahraničních investic.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Jana Švejnara na Aktuálně.cz

Zeman: Už žádné další peníze bankám

Britové neztrácejí humor ani v dobách krize. V Londýně si můžete koupit bonbony "Úvěrová krize".
Britové neztrácejí humor ani v dobách krize. V Londýně si můžete koupit bonbony "Úvěrová krize". | Foto: Reuters

Miloš Zeman zase ve svém výstupu nabídl pohled na krizi, která proběhla v české ekonomice na konci 90. let. Primární příčinou krize byla podle něj kuponová privatizace. Vláda musela čelit vlně krachů především malých bank.

"Zvolili jsme typicky levicové opatření - tedy privatizaci těchto bank. V tomto jsme se rozešli se současnou americkou zkušeností, která je založena na zestátnění bankovního sektoru," uvedl Zeman. "Sanace bank byla provedena a jsem potěšen, že všechny analýzy konstatují, že český bankovní sektor je v pořádku. Rád bych jen dodal, že to nemusí být navěky," dodal

K dotování institucí a firem státem zaujal bývalý premiér jasné stanovisko. "Žádné další prostředky na pomoc bankám," prohlásil Zeman. "Žádné další pomoci podnikům jako automobilkám, neboť i zde byla pomoc prostřednictvím pobídek učiněna. Jak bankéři, tak podnikatelé se vyznačují sacím reflexem - jsou schopni spotřebovat jakoukoli dotaci, kterou od státu dostanou," zdůraznil. "Dát peníze někam - a stát žádné vlastní prostředky nemá - dokáže každý idiot."

Řešením by podle Zemana mohla být regulace úvěru, kdy by úvěrovaný subjekt nesl značnou část rizika pro případ, že nebude splácet. "Máme obrovské množství pokoutních institucí nabízejících půjčky bez ručitele - to je jed! Jed ve finančním sektoru," dodal Zeman.

Foto: Aktuálně.cz
Bojíte se o práci? Šetříte? Diskutujte o finanční krizi
 

Právě se děje

Další zprávy