Kontroly našly u podnikatelů stovky pracovníků načerno

Tereza Holanová Tereza Holanová
16. 9. 2011 16:35
Inspektoři objevili v hotelech a restauracích stovky nelegálních zaměstnanců
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Staropramen

Praha - Do státní pokladny přiteče o více než 5,5 milionu korun měsíčně navíc. Státní úřad inspekce práce (SÚIP) totiž donutil podnikatele, aby z nelegálních pracovníků udělali právoplatné zaměstnance.

Ke změně zaměstnaneckého poměru došlo u 576 Čechů a 138 cizinců, kteří v oblasti ubytování, stravování a pohostinství dosud pracovali načerno.

SÚIP to zjistil na mimořádných kontrolních akcích, které proběhly v červnu a červenci, tedy v sezóně, kdy zákazníci restaurace nebo hotely nejvíce využívají. Inspekce se konaly poledních, večerních a nočních hodinách, stejně tak o víkendech nebo ve svátcích.

Padaly i pokuty

"Kontroly se uskutečnily v lokalitách s vysokou koncentrací těchto provozoven a s ohledem na provozní dobu s nejvyšší potřebou práce personálu," uvádí SÚIP ve své tiskové zprávě.

Na základě zjištěných přestupků uzavřeli zaměstnavatelé s více než 850 lidmi pracovní vztah ošetřený pracovní smlouvou, dohodou o provedení práce nebo dohodou o pracovní činnosti.

Tento krok přispěje k mírnému oživení příjmů státního rozpočtu. Při průměrné hrubé měsíční mzdě, která v dané oblasti činí 13 tisíc korun, by měla vláda na dani z příjmu fyzických osob a na sociálním a zdravotním pojištění vybrat každý měsíc přes 5,5 milionu Kč.

Inspektoři přišli na více deliktů

K napravení nedostatků, tedy navázání legálního kontraktu s pracovníkem, přistoupila řada podnikatelů již během kontroly. Ostatním inspektoři zadali lhůtu k odstranění zjištěných problémů.

Zaměstnavatelé, které porušili předpisy, se nevyhnuli ani represivním opatřením. Za správní delikty zatím uložily inspektoráty celkem 528 pokut v celkové výši 8,9 milionu korun. Podle Ivany Foltisové ze SUIP ale ještě nebyly všechny sankce ukončené vypořádáním protokolu.

Orgány inspekce také ve 232 případech podaly živnostenským úřadům návrh na možné zrušení živnostenského oprávnění. Kvůli podezření z trestného činu neoprávněného podnikání došlo dokonce ve třech případech k podání trestního oznámení.

Kromě samotného nelegálního zaměstnání pracovníků zjistili inspektoři také, že 406 osob bylo nelegálně evidovaných jako uchazeči o zaměstnání, což jim umožnilo pobírat podporu v nezaměstnanosti. Kromě toho kontroloři zajistili cizince, kteří na území ČR pobývali nelegálně.

"Kontrolované subjekty se často dopouštěly porušování právních předpisů z důvodu jejich neznalosti nebo z pocitu nepostižitelnosti," komentuje Ivana Foltisová ze SUIP.

Samotné šetření provedlo celkem 128 kontrolních skupin. Tyto týmy úzce spolupracovaly Policií ČR - Službou Cizinecké policie, s Celní správou nebo s odborem azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR. Uvedené skupiny navštívily celkem 5 197 míst.

 

Právě se děje

Další zprávy