Práce na černo je v hledáčku úřadů. Našly 472 lidí

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
21. 6. 2011 16:31
Úředníci při 2948 kontrolách našli 472 nelegálních zaměstnanců, 208 jich bylo na podpoře
Na kontroly se vydali lidé z úřadů i inspektorátů práce. Ilustrační foto.
Na kontroly se vydali lidé z úřadů i inspektorátů práce. Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Zaměstnávání "na černo" je zřejmě v českých restauracích a hotelech populární. Kontroloři z úřadů a inspektorátů práce se v prvních dvou červnových týdnech vydali na téměř tři tisícovky kontrol a odhalili 472 lidí pracujících nelegálně.

O výsledcích kontrol informoval ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

"Víc než 200 lidí bylo evidováno jako uchazeči o zaměstnání na úřadu práce, pouhým jejich vyřazením z evidence by stát ušetřil víc než sedm milionů korun," uvedl Drábek. Pokud si lidé najdou místo, musí to úřadu práce oznámit nejpozději v den nástupu do zaměstnání.

Mezi nelegálními zaměstnanci bylo 124 cizinců a 348 Čechů. Za práci na černo hrozí firmě kromě pokuty i odebrání živnostenského oprávnění.

Při nelegální práci přichází o peníze sociální, zdravotní i daňový systém, protože zaměstnavatelé za tuto pracovní sílu neplatí povinné odvody a příjmy zaměstnanců nejsou zdaněné.

V nevýhodě jsou i sami zaměstnanci. "Ani pracovníci v případě potřeby nedostanou třeba nemocenskou či invalidní důchod a také ve stáří nemají nárok na penzi nebo ji mají malou," vysvětlil Drábek.

Ministr uvedl, že kontroly budou dál pokračovat a zaměří se vedle pohostinství a hotelnictví i na další odvětví. "Chceme výrazně posílit kapacity inspektorátů práce o 400 zaměstnanců," uvedl ministr. Dodal, že spolupráce úřadů práce a inspektorátů spolu se správou sociálního zabezpečení se při kontrolování osvědčila.

 

Právě se děje

Další zprávy