Komerční banka vybrala méně poplatků, zisk ale roste

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
1. 8. 2012 9:05
Bance v prvním pololetí vzrostl čistý zisk o 38,8 procenta na 7,6 miliardy korun
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Komerční bance v prvním pololetí vzrostl meziročně čistý zisk o 38,8 procenta na 7,6 miliardy korun. Analytici odhadovali čistý zisk na sedm až 7,26 miliardy korun. Meziroční nárůst zisku byl ovlivněn zejména znehodnocením řeckých státních dluhopisů v minulém roce.

Objem úvěrů poskytnutých klientům banky meziročně stoupl o osm procent na 456,2 miliardy Kč. Objem vkladů od klientů zrychlil růst meziročně na 6,5 procenta, jejich celkový objem dosáhl 582,4 miliardy Kč.

Čisté úrokové výnosy meziročně vzrostly o procento na více než 11 miliard korun. Díky vyšším úrokovým příjmům a ziskům z finančních operací a několika jednorázovým položkám vykázala KB nárůst provozních výnosů o pět procent na téměř 17 miliard korun. Provozní náklady banky klesly o 0,3 procenta 6,5 miliardy Kč.

Čisté výnosy z poplatků a provizí poklesly o 4,5 % na 3,58 miliardy Kč. „Příjem z poplatků za vedení účtu a za transakce poklesl vlivem rozvoje programu odměňování klientů MojeOdměny a nižších průměrných cen," uvedla banka.

Ke konci června měla Skupina KB 2,5 milionu klientů. Samotná KB měla 1,6 milionu klientů, což je meziročně o 1,5 procenta více, z toho 1,339 milionu byli občané. Dalších 262 tisíc zákazníků bylo z řad podnikatelů, firem a korporací. Modrá pyramida měla 629 tisíc zákazníků a penzijní připojištění u Penzijního fondu KB využívalo 519 tisíc lidí.

KB má 400 poboček a 698 bankomatů. Počet klientů využívajících alespoň jeden kanál přímého bankovnictví, jako je internet nebo telefonní bankovnictví, dosáhl 1,1 milionu. Zákazníci využívali 1,64 milionu platebních karet, z toho 211 tisíc kreditních.

Čistý zisk francouzské bankovní skupiny Société Générale, většinového vlastníka KB, se ve druhém čtvrtletí propadl o více než dvě pětiny na 433 milionů eur (11 miliard Kč) kvůli jednorázovým odpisům v divizích TCW a Rosbank.

Z největších konkurentů vykázala Česká spořitelna v pololetí konsolidovaný čistý zisk 8,22 miliardy korun. Ostatní velké tuzemské banky zatím výsledky za pololetí nezveřejnily.

 

Právě se děje

Další zprávy