Komerční banka loni zvedla zisk navzdory krizi

Ekonomika Ekonomika
18. 2. 2009 9:52
Čistý zisk dosáhla částky 13,2 miliardy korun
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Komerční bance se i přes problémy ve finanční krizi podařilo zvýšit svůj čistý zisk za loňský rok o 18 procent na 13,2 miliardy korun. Výsledky ve středu oznámila banka.

Čísla se shodují s odhady analytiků, které oslovila agentura Bloomberg. Banka zároveň dnes oznámila, že představenstvo navrhne na dividendách ze zisku za loňský rok vyplatit 6,84 miliardy korun, tedy 180 korun na akcii. To je stejně jako loni.

Čisté bankovní výnosy se zvýšily o 13,6 procenta na 33,7 miliardy korun. Čisté úrokové výnosy, které se na celkových výnosech nejvíce podílí, loni vzrostly přes 13 procenta na 21,3 miliardy korun. K zisku banky přispěl rovněž zisk z prodeje akciového podílu na pražské burze.

Celkové provozní náklady byly vyšší o 6,4 procenta a dosáhly 14,5 miliardy korun. Poměr nákladů k výnosům se dále zlepšil na 43 procenta ze 45,9 procenta v roce 2007.

"Díky nízké angažovanosti nebyla Komerční banka podstatněji zasažena globálním snížením cen rizikových aktiv," uvedla ve zprávě tisková mluvčí Monika Klucová. I přesto jí celkové náklady na rizika loni vzrostly o 128,8 procenta na 2,97 miliardy korun. Nárůst se týkal zatím hlavně velkých korporátních klientů. Banka zároveň vytvořila opravné položky na úplné krytí angažovanosti v dluhopisech islandských bank za asi 152 milionů korun.

S problematickými aktivy měla loni problém například ČSOB, která musela za cenu nižšího zisku přecenit své investiční portfolio na nulu. Předběžný konsolidovaný čistý zisk se jí tak propadl o takřka 90 procent na 1,03 miliardy korun. Raiffeisenbank oznámí celoroční výsledky 26. února a Česká spořitelna 27. února.

 

Právě se děje

Další zprávy