Klienti zkrachovalé kampeličky si vybrali 395 milionů

Petr Kučera ČTK Petr Kučera, ČTK
23. 7. 2012 16:20
Začala výplata klientů záložny Unibon z Fondu pojištění vkladů
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Téměř 395 milionů korun dostali do pondělní 15. hodiny klienti zkrachovalé družstevní záložny Unibon. Právě v pondělí začala výplata z Fondu pojištění vkladů prostřednictvím sedmi poboček GE Money Bank.

Záložna Unibon, sídlící v Ostravě, spravovala koncem minulého roku vklady přes 2,8 miliardy korun zhruba 4400 klientů. Česká národní banka odejmula záložně povolení působit jako družstevní záložna na jaře letošního roku. Důvodem byly přetrvávající nedostatky v podnikání záložny, které významně a negativně ovlivňovaly její bezpečnost a stabilitu.

Díky zákonnému pojištění mají klienti nárok na náhradu 100 procent svého vkladu, maximálně však 100 tisíc eur (zhruba 2,52 milionu korun).

"Náhrady budou vyplaceny fyzickým a právnickým osobám, které byly vkladatelem záložny k datu 2. července 2012," upřesňuje Renáta Kadlecová, výkonná ředitelka Fondu pojištění vkladů.

Své nároky mohou klienti zkrachovalé kampeličky Unibon uplatnit po dobu tří let od data zahájení výplaty.

V případě hotovostní výplaty částky vyšší než 50 tisíc korun je nutné předem kontaktovat zvolenou pobočku, upozornila GE Money Bank, kterou fond pověřil zajištěním výplat.

Konkrétně jde o jeden pracovní den předem pro objednání hotovosti do 500 tisíc a tři pracovní dny v případě částek nad 500 tisíc korun.

Právnickým osobám budou vklady vypláceny pouze bezhotovostním převodem na jiný korunový běžný účet.

 

Právě se děje

Další zprávy