Klasnová: Boj o Lesy ČR propukne tento týden na vládě

Karel Toman
16. 4. 2012 8:30
Politička VV v rozhovoru: NKÚ prokázal tunelování "zelené ropy", šéf Lesů ČR by měl jít
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vyvození personální odpovědnosti, vypovězení nevýhodných smluv, jmenuje místopředsedkyně nejmenší vládní strany Věci veřejné Kateřina Klasnová, co si slibuje od jednání vlády na téma Lesy ČR, které se má konat tento týden.

Ohlášená rezignace správního ředitele Lesů ČR Pavla Škváry je podle ní "kosmetická záležitost" a jako odpověď na nedávná zjištění NKÚ nestačí. Odstoupit by podle ní měl i generální ředitel Svatopluk Sýkora.

"Pokud bychom se na vládě nedohodli, to znamená pokud by třeba pan ministr tu zprávu NKÚ bagatelizoval, v tu chvíli by nastoupilo koaliční jednání. Taková je zatím dohoda s premiérem Nečasem," tvrdí místopředsedkyně Poslanecké sněmovny v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Varuje v něm také před pokušením vytáhnout volné peníze Lesů ČR do státního rozpočtu - tedy před myšlenkou, se kterou jako první přišel její stranický kolega a ministr dopravy Pavel Dobeš.

A.cz: Když jste si kladli seznam podmínek pro setrvání ve vládě, byly na něm Lesy ČR vůbec první "otevřenou ranou", která se měla zacelit. Teď je, zdá se, po krizi, a pokud vím, nepadlo na vládě o Lesích ČR ani slovo. Čím to je?
Podle mých informací se věc bude probírat na vládě příští týden (rozhovor vznikl minulý týden, pozn. red.). My jsme ale nechtěli, aby to bylo předmětem jednání vlády. My jsme chtěli, aby se Lesy ČR staly předmětem koaličního jednání. To zcela odmítl premiér Nečas s tím, že příští týden by pan ministr (zemědělství Petr) Bendl měl na vládě prezentovat stanovisko ministerstva zemědělství ke zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu. Já předpokládám, že součástí té prezentace budou i nějaké logické kroky.

A.cz: Co tím myslíte?
Vyvození personální odpovědnosti, otázka postavení podniku Lesy České republiky, role ministerstva zemědělství, role dozorčí rady. A samozřejmě vypovězení nevýhodných smluv.

A.cz: A když k tomu nedojde?
Pokud bychom se na vládě nedohodli, to znamená pokud by třeba pan ministr tu zprávu NKÚ bagatelizoval, v tu chvíli by nastoupilo koaliční jednání. Taková je zatím dohoda s premiérem Nečasem.

A.cz:  Z vedení Lesů ČR má v půli dubna po čtyřech měsících ve funkci odejít správní ředitel Lesů ČR Pavel Škvára. To podle vás není dostatečné vyvození personální zodpovědnosti za pochybení zmiňovaná ve zprávě NKÚ?
Rozhodně ne. Zpráva NKÚ jednoznačně ukazuje, že došlo k pochybení nejen na straně státního podniku Lesy České republiky, ale i u ministerstva zemědělství jako zakladatele státního podniku. A také dozorčí rady, která dostatečně neplnila svou kontrolní funkci. Ta pochybení jsou natolik závažná, že se nebojím říct, že jde o porušení zákona. Nakonec i NKÚ také avizoval, že by věc předal orgánům činným v trestním řízení. To je natolik vážné, že to je na obměnění celého managementu. A málo platné, hlavou celého vedení je generální ředitel Svatopluk Sýkora, takže primárně to jde samozřejmě na jeho hlavu. Odchod pana Škváry je jen kosmetická záležitost.

Svatopluk Sýkora, ředitel státního podniku Lesy ČR
Svatopluk Sýkora, ředitel státního podniku Lesy ČR | Foto: Karel Toman

A.cz: Ve středu se na téma Lesy ČR sešel zemědělský výbor. Vy jste se jednání zúčastnila. Jak výbor dopadl?
Usnesení, které výbor přijal, je podle mě naprosto bezzubé. V podstatě pouze vzalo na vědomí vysvětlení generálního ředitele Sýkory k šetření NKÚ. V podstatě přehodilo tu horkou bramboru na ministerstvo zemědělství s tím, že to je v jeho kompetenci. To, že to tímto způsobem bude probíhat, jsem očekávala. Přesto jsem byla trochu překvapena. Pan generální ředitel Sýkora v lepším případě bagatelizoval, v horším případě napadal objektivitu Nejvyššího kontrolního úřadu a jeho závěrečné zprávy. V této souvislosti bych jenom ráda připomněla, že ta zpráva byla vyhotovena v červnu 2011, načež probíhalo řádné připomínkové řízení, kterého se účastnil jak státní podnik Lesy ČR, tak ministerstvo zemědělství. Na řadu otázek navíc pan ředitel neodpověděl uspokojivě.

A.cz: Na které například?
Neodpověděl na otázku směny pozemků obory Radějov, kde Nejvyšší kontrolní úřad konstatuje porušení zákona. Neodpověděl ani na dotaz ohledně podobného případu v chráněné krajinné oblasti Kersko. Nebyl schopen uspokojivě odpovědět na problematiku výběrového řízení na společnost, která dražila nemovitosti a kdy smlouva mezi Lesy ČR a touto společností byla jednoznačně nevýhodná. Ani na právní služby. Pouze se řeklo: Ano, právní služby byly bez výběrového řízení, ale jakmile se udělalo výběrové řízení, situace je stabilizovaná.

Argumentovalo se tam jednou věcí, a to dobrými hospodářskými výsledky Lesů ČR. Kontrolované období bylo 2009 a 2010. To je období, kdy byl už generálním ředitelem pan Sýkora. Za toto období nebyly Lesy ČR ve ztrátě jenom díky masivnímu rozprodeji pozemků a nemovitostí. A co hůř, jak konstatuje Nejvyšší kontrolní úřad, tento rozprodej nebyl průhledný.

A.cz: Na druhou stranu od té doby vzrostly právě pod Sýkorou volné finanční rezervy Lesů ČR z nějakých pěti na 13 miliard.
Teď je to o něco lepší, já si ale myslím, že je předčasné chválit výsledky hospodaření Lesů ČR a Dřevěnou knihu, proti které jsem ostatně vždycky protestovala. Je totiž hodně nejasností kolem posledního tendru. NKÚ se navíc zabýval nejsnáze uchopitelnými záležitostmi, jako jsou PR, IT nebo právní služby. Druhý problém, kterého se ta zpráva taky dotýká, je ale samotná problematika prodeje dřeva. Není to primárně to, co NKÚ šetřil, ze zprávy ale i tak vyplývá, že metoda "OM" (na odvozním místě) je výhodnější než při pni. Tohle je kapitola sama pro sebe a myslím si, že je ještě závažnější než celá problematika, nebojím se říci tunelování Lesů České republiky. Tady se bavíme o zelené ropě. A odborníci varují, že systém, který je nastavený teď, je pro lesy devastující.

A.cz: Největší smluvní partner Lesů ČR, společnost Less, je na prodej. Co to podle vás může pro státní podnik znamenat?
Je to v rovině spekulací. Jedna hrozba je, že se firma dostane do insolvence a zkrachuje. Druhá věc je otázka prodeje. Upozorňovala jsem na to už ve chvíli, kdy se uzavíraly tendry. Považovala jsem od státního podniku Lesy ČR za velmi neprozíravé, aby uzavíral smlouvy se společností, která už v té době byla ve finančních potížích. Navíc problém nastavení těžby při pni je i v tom, že je tam velmi špatná kontrola a dlouhá splatnost faktur. Upozorňovala jsem, že pokud společnost Less & Forest zkrachuje, může dojít k těžko odhadnutelné ztrátě.

Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: I pokud do hry vstoupí silný kupec? Proslýchá se, že Lessu finančně pomohl agrochemický magnát Andrej Babiš a že už také o možné koupi jednal.
To je druhá věc a v takovém případě je samozřejmá otázka, jak se bude celá věc vyvíjet. V tuhle chvíli to nedokážu předjímat.

A.cz: Za poslední dobu se objevilo několik nápadů, jak využít volnou rezervu Lesů ČR, mimo jiné i do stavby dálnic. Co o tom soudíte vy?
Ráda bych varovala, a taky jsem to našim kolegům ve vládě řekla, aby se nenechali nalákat na slova pana Kalouska, že by těch 13 miliard převedl do státního rozpočtu. Ať už by měly být využity jakkoliv: pro náš, nebo jakýkoliv jiný resort.

A.cz: Co by se tedy podle vás mělo s volnými penězi Lesů ČR dít?
Především by měly být uloženy jinak, protože i ve zprávě NKÚ se konstatuje, že nebyly uloženy správným způsobem. Jedna věc tedy je, aby to bylo výhodné pro Lesy ČR. Druhá pak je, že by měly být primárně využity pro Lesy ČR. Ale pozitivním způsobem. Varovala bych před rozpuštěním těchto prostředků ve státním rozpočtu. Nebudí to ve mně důvěru ve chvíli, kdy hrozí možné arbitráže. Nevím, jestli jsou v tuto chvíli tyto peníze v horších rukách u pana Sýkory, nebo u pana Kalouska.

A.cz: Váš předseda Radek John figuroval ve firmě Ora Print v době, kdy dostala od Lesů ČR zjevně předraženou zakázku na slavnou zvěřinovou kuchařku Evy Pilarové. Bavili jste se o tom spolu?
Za sebe mohu říct, že se to týká doby, kdy Radek John nebyl nejen předsedou, ale ani členem Věcí veřejných.  Jsem daleka, abych omlouvala každou jednu korunu, která byla proplýtvaná z veřejných peněz, neomlouvám ani zvěřinovou kuchařku, která je velmi pravděpodobně předražená. Neberu to ale jako věc, která by byla spojená s Věcmi veřejnými. Na roli Radka Johna byste se ale musel zeptat přímo jeho.

 

Právě se děje

Další zprávy