Auta a zbytný majetek. Tady chybovaly Lesy ČR podle NKÚ

Ekonomika Ekonomika
19. 3. 2012 14:05
Kontrola zjistila pochybení také na straně ministerstva zemědělství
Ve zprávě NKÚ se hovoří také o šéfovi Lesů ČR Svatoplukovi Sýkorovi.
Ve zprávě NKÚ se hovoří také o šéfovi Lesů ČR Svatoplukovi Sýkorovi. | Foto: Karel Toman

Praha  - Nákup aut a dražba zbytného majetku. To jsou dva případy porušení zákona o veřejných zakázkách ze strany Státního podniku Lesy České republiky.

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) to dnes oznámil na svých webových stránkách. Lesy ČR se k žádnému pochybení nepřiznávají a se závěry NKÚ nesouhlasí.

Úřad prověřil celkem 16 veřejných zakázek, jejichž celková hodnota činila téměř miliardu korun bez daně z přidané hodnoty. Kontrola zjistila nedostatky také na straně ministerstva zemědělství (MZe), které je zakladatelem LČR.

Ministerstvo zemědělství například nezlepšilo součinnost s dozorčí radou státního podniku a od roku 2004 neprovedlo u státního podniku žádnou veřejnosprávní kontrolu, uvedl NKÚ. Také nevyhodnocovalo, jak členové dozorčí rady LČR hájí zájmy státu při jejím jednání.

Klasnová chce podat trestní oznámení

Ze zprávy NKÚ také vyplývá, že například směna pozemků v případě Radějovské obory byla pro stát nevýhodná a pochybily při ní jak LČR, tak ministerstvo zemědělství. Jak úřad uvádí, směnily LČR víc než 1000 hektarů uceleného komplexu lesa v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty s fyzickou osobou a výměnou za ně dostaly pozemky roztříštěné po devíti katastrálních územích celé ČR. Některé pozemky LČR přitom podle kontrolorů neměly být směněny, protože patří mezi strategické nebo jsou to pozemky hraničící se Slovenskem.

"LČR žádné právní předpisy ani jiné postupy neporušily a vždy postupovaly a postupují plně v souladu se zákonem a s péčí řádného hospodáře," uvedl v obšírném stanovisku mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

NKÚ kontrolu provedl od listopadu 2010 do července 2011. Prověřil období 2009 a 2010.

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová (VV) v závěru minulého týdne uvedla, že v souvislosti se zjištěními NKÚ podá v tomto týdnu trestní oznámení na vedení LČR. "Zpráva NKÚ jednoznačně dokazuje, že ten podnik je prostě tunelovaný," uvedla. Zároveň kritizovala MZe, které podle ní nemá žádnou vizi, kam by se měl podnik ubírat.

 

Právě se děje

Další zprávy