Změna ve vedení Lesů ČR: Končí Bendlův člověk

Karel Toman
11. 4. 2012 11:05
Po čtyřech měsících odchází Pavel Škvára, považovaný za člověka ministra Bendla
Foto: ČTK

Hradec Králové - Správní ředitel Lesů ČR Pavel Škvára ve své funkci po čtyřech měsících končí. Online deníku Aktuálně.cz to potvrdil mluvčí podniku Zbyněk Boublík.

"Pracovní poměr končí po vzájemné dohodě k 13. dubnu," uvedl mluvčí, aniž komentoval důvody Škvárova odchodu.

K odchodu dochází během politických sporů o podobu vedení tohoto státního podniku. Zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu zjistila v hospodaření podniku vážná pochybení. Nápravou poměrů v Lesích ČR pak Věci veřejné podmínily své setrvání ve vládě. Na podnik zároveň podaly trestní oznámení.

Významná funkce

Správní ředitel je ve státním podniku Lesy ČR významná funkce, dohlíží totiž nad jeho majetkem. Než se stal generálním ředitelem, zastával ji také současný šéf Svatopluk Sýkora. Škvára přitom v této pozici působil jen čtyři měsíce, od prosince 2011.

Funkce správního ředitele LČR nebyla obsazena od září 2009, kdy místo po půlročním působení opustil Tomáš Dzik. Kompetence správního ředitele si pak mezi sebe rozdělili generální ředitel a další odborní ředitelé.

Pavel Škvára je považován za blízkého spolupracovníka ministra zemědělství Petra Bendla (ODS), pro kterého pracoval jako náměstek už v době, když byl Bendl ministrem dopravy. Pod ministrem Martinem Kocourkem (ODS) později Škvára působil ve Správě státních hmotných rezerv.

Poté, co Bendl vystřídal v křesle ministra stranického kolegu Ivana Fuksu, přešel Škvára na resort zemědělství a začal řídit Bendlův ministerský kabinet. V prosinci byl pak Škvára jmenován na post správního ředitele Lesů ČR.

Deset let ve státní sféře

Pavel Škvára vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a později na VŠFS/University of Washington získat titul MBA. Od roku 1999 pracoval jako advokát se specializací na soukromé a později občanské právo a právo nemovitostí. Od roku 2002 se pohybuje ve státní sféře. Působí v dozorčích radách Severočeských dolů a Českých drah.

Podle týdeníku Ekonom je Škvára stejně jako Bendl řazen do okruhu lidí, kteří mají velmi blízko k vlivnému pražskému lobbistovi Ivo Rittigovi.

 

Právě se děje

Další zprávy