Kaufland klamal lidi. V malinovém džemu prodával jablka

Tereza Holanová Tereza Holanová
13. 8. 2013 14:20
Potravinářská inspekce objevila levnější náhražky lesních plodů.
Autor: SZPI
Autor: SZPI | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Malinový džem z Kauflandu obsahuje namísto lesních plodů levnější ovoce, zejména jablka. Upozorňuje na to Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Náhražky objevili kontroloři u výrobku Kaufland Classic "Raspberry Extra Jam", který má 450 gramů a minimální dobu trvanlivosti do 27. března 2015. Do sítě jej dodávala společnost Mühlhäuser z Německa, celkem se v regálech Kauflandu objevilo 28 350 sklenic tohoto džemu.

Během laboratorní analýzy objevili inspektoři látky sorbitol a floridizin. "Přičemž maliny je ve zjištěném množství obsahovat nemohou," komentuje mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. V džemu se tedy nacházelo i další ovoce, přestože není uvedené na obalu.

"Floridizin je látka charakteristická zejména pro jablka, kterými někteří výrobci klamavě nahrazují nákladnější suroviny u ovocných džemů," doplňuje Kopřiva.

Kaufland vrací peníze

Kontroloři nařídili, aby byl falšovaný výrobek neprodleně stažen z prodeje - to se zatím podařilo u 3443 sklenic. "Lidé, kteří si výrobek koupili, mohou džem vrátit a dostat peníze zpět," sdělil mluvčí Kauflandu Michael Šperl. Prodej džemu je podle něj zablokovaný od 29. července. "Pokladní systémy již toto zboží neidentifikují, a tudíž se již žádný kus nemůže dostat do oběhu," komentuje.

"S naším německým dodavatelem tohoto výrobku jsme v úzkém kontaktu a zjišťujeme, jak k pochybení mohlo dojít. V současné době čekáme na jeho vyjádření," dodává Šperl. Řetězec podle něj pravidelně kontroluje bezpečnost a kvalitu nabízeného zboží.

Špatným označením džemu uvedl Kaufland podle mluvčího SZPI spotřebitele v omyl, inspekce s provozovatelem sítě proto zahájí správní řízení o uložení sankce.

 

Právě se děje

Další zprávy