Karlovarský porcelán vyrábí dál. Celý další týden

Ekonomika Ekonomika
10. 11. 2008 12:05
Karlovarskému porcelánu se podařilo zajistit energii na provoz do konce týdne
Ozdobené porcelánové tácy právě vyjely z poslední vypalovací pece. Zbývá je pečlivě zabalit a odeslat k zákazníkovi.
Ozdobené porcelánové tácy právě vyjely z poslední vypalovací pece. Zbývá je pečlivě zabalit a odeslat k zákazníkovi. | Foto: Ondřej Besperát

Karlovy Vary - Výrobní linky společnosti Karlovarský porcelán zůstaly v provozu. Zřejmě ale jen na týden.

Firmě, která ještě v pátek neměla peníze na úhradu energií se podařilo zajisit si dodávky elektřiny a plynu i pro tento týden. Známá porcelánka tak předešla zastavení provozu, není ale jisté, jestli výrobu udrží i nadále.

Společnost, která je největším tuzemským výrobcem porcelánu, je od poloviny října pod nucenou správou. Rozhodnutí, zda se pokusí o její reorganizaci, nebo ji pošle do konkurzu by měl soud učinit do poloviny prosince. Podobně je tomu i v případě dceřinné firmy porcelánky, Concordie Lesov.

Porcelánka, která zaměstnává asi sedmnáct stovek lidí, se s akutními finančními problémy potýká již delší dobu. V říjnu ji potíže ji přiměly omezit výrobu v některých jejích pobočkách. Firma navíc se zpožděním vyplácí i mzdy. Podle předsedkyně místních odborů Marcely Dubové dostanou lidé ve výplatním termínu za říjen zřejmě zatím 70 procent platu.

Společnost patří ke skupiny Porcela PLus, která je majetkově spřízněná se sklářskou skupinou Bohemia Crystalex Trading. Pod tu vedle ní spadá i Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou, Sklárny Kavalier Sázava a Sklárny Bohemia Poděbrady, které se v posledních týdnech rovněž potýkají s finančními problémy.

 

Právě se děje

Další zprávy