Kapsch bojuje o miliony, teď s ÚOHS

Dušan Klimeš
21. 3. 2007 9:39
Praha/Brno - Desítky milionů korun pro Kapsch z mýtného jsou ohroženy kvůli rozhodnutí antimonopolního úřadu. Firma se peněz nechce vzdát.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"V pondělí jsme podali rozklad rozhodnutí ÚOHS o dodatku smlouvy," potvrdil deníku Aktuálně.cz zástupce firmy David Šimoník. Dodává, že podle názoru firmy ÚOHS nevzal v úvahu všechny relevantní informace, důkazy a svědky.

Peníze Kapschi zaručoval dodatek smlouvy jako "nadstandardní odměnu za úspěšné provozování mýta". Úřad pro ochranu hospodářské soutěže však některé části dodatku označil za protizákonné.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Nelehká volba ministerstva

Dodatek ke smlouvě, který byl původně tajný, byl uzavřen v dubnu loňského roku. Jelikož se kvůli soudním přím a odvoláním stavba mýtného zpozdila o tři měsíce, dodatek měl zajistit, že mýtné bude postavené v termínu o tři měsíce kratším, než jak stanovila smlouva.

Za to má Kapsch první tři měsíce fungování mýtného, tedy do konce března letošního roku, získat všechny platby, které překročí 95procentní účinnost.

Jenže poté, co dodatek napadl ÚOHS, se ministerstvo dopravy nechalo slyšet, že neví, jak s výplatou naložit.

Pokud Kapschi peníze nedá, firma se bude bránit, zřejmě i soudně. Pokud je naopak vyplatí, mohou kritici namítat, že ministerstvo mrhá státními prostředky, když platí za smlouvy, které byly označeny jako protiprávní.

A tak zvláštní rozhodnutí antimonopolního úřadu zamotalo hlavu dalším úředníkům.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zatím není jasné, co by se stalo, pokud by antimonopolní úřad, kterému šéfuje Martin Pecina, rozkladu nevyhověl.

"Otázka na případné další právní kroky je předčasná, protože doufáme, že předseda ÚOHS po prozkoumání celého komplexu argumentů vyhoví našemu rozkladu," říká zástupce firmy Kapsch David Šimoník.

Připomněl ale, že bez dodatku by se mýtné začalo vybírat s ročním zpoždním a stát by tak přišel o miliardy.

Auditor neví

K tomu přistupuje i skutečnost, že účinnost mýta kontroluje nezávislý auditor. Ten začal s vlastními výpočty účinnosti s měsíčním skluzem a navíc ji není schopen přesně určit.

Kvůli díře v zákonu totiž není jasné, jestli se mýtné vztahuje i na kamiony, které překročí stanovenou dvanáctitunovou hranici až teprve při zapojení návěsu.

Nyní se ministerstvo a odborná komise vedená Petrem Moosem dohaduje na matematickém modelu, který by pomohl "vyhladit" problémy a pomohl úspěšnost spočítat.

 

Právě se děje

Další zprávy