Angličané zkouší mýto s českou firmou

Miroslav Čepický
5. 3. 2007 23:00
Londýn - Pozítří ráno se pět aut londýnského dopravního podniku rozjede testovat městské mýto. Na čelním skle budou mít měřící jednotku vyrobenou českou firmou Princip.
Ilustrační záběr.
Ilustrační záběr. | Foto: Reuters

Londýn chce testovat satelitní mýto, díky kterému by mohl zpoplatnit jízdu aut v centru města, které se často potýká s dopravními zácpami.

"Společnost Princip z České republiky se účastní našeho testu. Ten začíná 7. března 2007 a potrvá 4 týdny," řekl Aktuálně.cz Nick Williams z Transport for London (TfL), podniku, který se v Londýně stará o dopravu.

Jde o milion jednotek

To, že se Londýn pouští do ostrého oficiálního testu s konkrétní firmou, znamená, že o ní uvažuje jako o vážném dodavateli do mýtného systému. Pokud test dopadne dobře, může Princip s TfL uzavřít kontrakt až na milion jednotek v ceně zhruba 100 liber (přes 4 000 kourn) za kus.

Ilustrační záběr.
Ilustrační záběr. | Foto: Reuters

Satelit umožňuje rychle stanovit i měnit zpoplatněnou oblast i výši tarifu. Londýn si českou firmu vybral proto, že její jednotka je připravena na satelitní mýto.

"Malá krabička kombinuje se satelitní technologií také mikrovlnou a GPRS. Má v sobě také zkomprimovanou mapu. Díky tomu se významně zlevňuje provoz, protože tyto údaje se do jednotky nemusejí posílat," říká výkonný ředitel Principu Vladimír Vejvoda.

Rozhodující bude londýnské city

Měřící jednoku firma Princip testovala zatím hlavně v Česku. "Realizovali jsme statisíce záznamů. Úspěšnost na silniční síti byla stoprocentní. Česká krajina je na satelitní měření relativně málo náročná," říká Vejvoda. Dodává, že při speciálním měření v úzkých uličkách Prahy spolehlivost klesla jen o 0,2 procenta.

Londýn je ale ještě větší oříšek než česká metropole. Zejména jeho moderní část - city, kde je hodně výškových budov. Aby anglické testy dopadly příznivě, stačí podle údajů Aktuálně.cz úspěšnost testu přesahující 95 procent.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Satelit bude i v Česku

Satelitní mýto, které testuje Londýn, je plánované i v Česku. V minulých dnech se na tom dohodli stát a firma Kapsh, která už v tuzemsku rozjela první, dálniční, etapu mýtného.

Mýtný systém na silnicích první třídy bude podle plánu z 80 procent satelitní, na 20 procentech silnic se postaví ještě zhruba 100 bran s mikrovlnnou technologií. Dohodnuté řešení bude ještě posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Dopravci by měli začít na silnicích první třídy platit od 1. ledna 2008.

Sporným bodem je mimo jiné druh použitých palubních jednotek, které jsou k platbě mýtného nezbytné. Jak řekl mediální zástupce Kapsche David Šimoník, nový systém bude mít otevřené rozhraní, takže palubní jednotky bude moci dodávat více výrobců.

To je rozdíl proti mikrovlnnému systému na dálnicích, kde jediným dodavatelem jednotek je právě Kapsch.

Kapsch může v této oblasti brzy čekat konkurenta. "O účast v českém satelitním systému se budeme určitě ucházet," říká Vladimír Vejvoda.

 

Právě se děje

Další zprávy