Je sKarta ukradený patent? Ministerstvo čeká žaloba

ČTK ČTK
22. 2. 2013 8:59
Princip, na jakém funguje sKarta, má patentován firma z Rožmitálu, píše MF Dnes
Foto: ČS

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí čelí žalobě kvůli ukradenému patentu. Princip, na jakém funguje sKarta, má totiž patentován firma Rožmitál Development CZ.

Ta zároveň kvůli zneužití jejího nápadu podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Deník má k dispozici žalobu na ochranu průmyslových práv a užitných vzorů, kterou firma, vlastník patentu na takzvané SD karty, podala k soudu 6. února. Kvůli formální chybě ji ale Městský soud v Praze zamítl, nyní se ji společnost chystá podat znovu. Proto ministerstvo o žalobě zatím neví.

Firma Rožmitál Development CZ jednala prý v roce 2010 s prvním náměstkem ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) Vladimírem Šiškou, který měl všechny věci ohledně IT technologií na starosti. Nabídla mu řešení výplaty sociálních dávek za pomoci karet. Svůj patent vyvinula ve spolupráci s finským společníkem v roce 2002 a je odhodlána ho bránit.

Návrh na předběžné opatření počítá s tím, že celý systém sKaret by se měl zastavit. Firma se kromě toho domáhá náhrady vzniklé škody užíváním jejího patentu, píše Mladá fronta Dnes.

Kdo je na ministerstvu autorem nápadu na sKarty v té podobě, jak byly zavedeny, není jasné. "O hlavním autorovi projektu nemám nyní konkrétní informace," sdělila mluvčí Štěpánka Filipiová. Dodala, že ministerstvo se musí nejdříve se žalobou seznámit a pak je možné dělat závěry.

 

Právě se děje

Další zprávy