Jaro vyneslo burzu na historický rekord

dkl, ČTK
26. 3. 2007 13:10
Praha - Velké výkyvy provází letošní obchodování na pražské burze. Nyní se po ztrátách dostala znovu na svůj historický rekord.

Po velmi slibném lednovém rozjezdu, kdy si pražští makléři připsali začátkem února rekordní hodnotu indexu PX na 1720 bodech, se na konci stejného měsíce PX propadl až k 1590 bodům.

Nyní, po měsíci, burza v Praze zažívá znovu skvělé časy a hlavní index zaznamenal při dopoledním obchodování rekordní výši 1722 bodů.

Díky ČEZ

Hlavní zásluhu na dnešním posílení je možné připočítat energetickému gigantu ČEZ. Jako zdaleka nejobchodovanější titul posílil zatím o 1,7 procenta a blíží se pomalu 950 korunám za akcii.

V Česku se podle analytiků dá očekávat pokračující zdražování elektřiny směrem k úrovni v Německu. V ČR se platí za megawatthodinu 43 eur, v Německu je to zhruba o deset eur více, uvedl Karel Potměšil ze společnosti Cyrrus.

MOSKVA (Rusko) - Diagram znázorňuje růst akcií ruského plynárenského gigantu Gazprom 13. ledna na burze v Moskvě. Tržní kapitalizace Gazpromu se už předešlého dne dostala nad 200 miliard dolarů.
MOSKVA (Rusko) - Diagram znázorňuje růst akcií ruského plynárenského gigantu Gazprom 13. ledna na burze v Moskvě. Tržní kapitalizace Gazpromu se už předešlého dne dostala nad 200 miliard dolarů. | Foto: Aktuálně.cz

Akcie mediální skupiny CME vyrostly o 1,7 procenta na 1834 korun a akcie společnosti Philip Morris si polepšily o procento na 9810 korun.

Proti proudu

Český akciový trh posiloval přes oslabování většiny burz v okolí, když maďarský akciový trh ztrácel 0,3 procenta a německý burzovní index DAX byl níže o 0,1 procenta.

Na vůbec nejvyšší hodnotě v historii 1718,4 bodu uzavřel index PX letos 6. února. Poté domácí trh prošel několika vlnami výprodejů kvůli globálním výkyvům a počátkem března PX končil obchodování na hodnotě 1593,6 bodu.

 

Právě se děje

Další zprávy