Akcie drtivě padly. A klesaly dál

dkl
28. 2. 2007 9:30
Praha/New York - Světem burzovních obchodů včera otřásl propad, který začal v Asii a nesl se přes Evropu až do Ameriky. Zisky jsou pryč.
Zlato se dotklo rekordní hranice šesti set dolarů za troyskou unci a obchodníci na newyorské komoditní burze se mohli "zbláznit". Každý jej chtěl mít co nejvíce, než se cena drahého kovu požene ještě výš.
Zlato se dotklo rekordní hranice šesti set dolarů za troyskou unci a obchodníci na newyorské komoditní burze se mohli "zbláznit". Každý jej chtěl mít co nejvíce, než se cena drahého kovu požene ještě výš. | Foto: Reuters

To, co se investorům na pražské burze podařilo vydělat od počátku roku, ztratili během včerejšího obchodování. I dnešní ráno přineslo další hluboký propad. 

Burza v Praze včera propadla o nevídaných 4,1 procenta a index PX se tak velmi vzdálil své rekordní hranici 1720 bodů, které dosáhl začátkem února. V závěru dne činil 1635 bodů. Dnes stačila hodina obchodování  k tomu, aby se burza propadla o další procento. Nakonec ale dokázala znovu přidat a uzavřela "jen" o půlprocenta níže, než včera.

Prodělali všude

"Za poklesem trhu nestojí korporátní zprávy, jde o globální výprodeje akcií spojené s odporem k rizikovějším aktivům," komentovala vývoj firma Patria Finance.

Největší propad zažily akcie Unipetrolu, které ztratily téměř sedm procent své hodnoty. Nejlépe si vedla Telefónica O2 s propadem o dvě procenta.

"Dnešním dnem nastala první fáze dlouho očekávané burzovní korekce. Bylo na čase," připomněl obchodník firmy Cyrrus Petr Pelc, že od poslední korekce kapitálových trhů uplynulo již takřka devět měsíců.

Burza cenných papírů Praha
Burza cenných papírů Praha | Foto: PSE

Čína v pozadí

Včera ale nepadaly jen české elitní tituly. Svůj smolný den si vybrala i burza na Wall Street, když index Dow Jones klesl o více než 500 bodů, tedy o více než čtyři procenta.

Důvěru investorů zhoršily statistické údaje, které vyvolaly obavy, že růst americké ekonomiky zpomaluje mnohem rychleji.

Hlavním důvodem celosvětového poklesu je ale čínský trh. Ten si odepsal téměř devět procent své hodnoty a stáhl sebou ostatní akciové trhy.

Propad hlavního indexu šanghajského akciového indexu přišel den poté, co se index vyšplhal na nový rekord. Pokles v Číně udal tón všem hlavním akciovým trhům, které také prudce oslabily.

 

Právě se děje

Další zprávy