Italové už vlastní třetinu České rafinérské

Red eko, čtk
24. 5. 2007 16:53
Eni se dohodl s Conocem na koupi 16 procent firmy
Foto: Reuters

Praha/Řím - Italové posílili vliv v České rafinérské. Ropný koncern Eni dnes podepsal dohodu s americkou ConocoPhillips na koupi 16,11 procenta firmy.

Italové tak už vlastní třetinu České rafinerské. ENI o změně informoval v tiskové zprávě. 

Hlavním akcionářem ČeR, která vlastní rafinerie v Litvínově a Kralupech, je s 51 procenty petrochemický holding Unipetrol, součást polské ropné skupiny PKN Orlen.

Eni se transkakcí stala druhým nejsilnějším hráčem ČeR. Třetí je s podílem 16,33 procent britsko-nizozemská Royal Dutch/Shell.

Miliardový obchod

Hodnotu transakce Eni neuvedla. Italský list Il Sole 24. Ore minulý týden napsal, že kontrakt by měl mít hodnotu 500 milionů eur, tedy 14,1 miliardy korun. Také uvedl, že Eni jedná i o odkoupení podílu s firmou Royal Dutch/Shell. Cílem Eni je podle listu získat do konce roku i podíl PKN, a tedy celou ČeR.

Eni, která provozuje čerpací stanice Agip, expanduje ve střední a východní Evropě i na poli prodeje ropných produktů. Minulý měsíc firma oznámila, že koupí od amerického koncernu ExxonMobil její síť 102 čerpacích stanic Esso v České republice, na Slovensku a v Maďarsku. Síť Agip v ČR se tak rozšíří o 43 pump z dosavadních 78.

Pro Eni je dnešní dohoda dalším krokem ve strategii posilování konkurenční schopnosti firmy v evropském sektoru zpracování ropy. Po transakci se zvýší zpracovatelská kapacita Eni v České republice na 2,6 milionu tun ročně, uvedla firma v tiskové zpráva.

Obě rafinerie ČeR mají úhrnnou kapacitu kolem osmi milionů tun ročně.

Podle analytika společnosti Cyrrus Jana Procházky je investice do České rafinérské pro Eni velmi dobrou investicí. Česká rafinérská je kvalitní firma a daří se jí díky vysokým maržím, řekl ČTK.

 

Právě se děje

Další zprávy