Kellner stoupá, má víc než ruský oligarcha

dkl
9. 3. 2007 11:30
New York - Petr Kellner je 119. nejbohatším člověkem planety. Jeho majetek dosahuje téměř 130 miliard korun.

Na tolik ho alespoň ocenil americký časopis Forbes, který každoročně sestavuje žebříček lidí, jejichž majetek dosahuje více než jedné miliardy dolarů. Český zástupce dosáhl na hranici šesti miliard dolarů.

Petr Kellner ovšem zůstal těsně za branami desítky nejmladších miliardářů. Diskvalifikoval ho věk. Pokud by byl o dva roky mladší, mohl se této "soutěže" zúčastnit a podle Forbesu by byl pátý v této desítce.

Foto: Výroční zpráva PPF

Z tohoto pohledu listu suverénně předsedá dvojice zakladatelů internetového vyhledavače Google Sergey Brin a Larry Page, jejich bohatství dosahuje 16,6 miliard dolarů.

Akvizicemi ke stovce

Zatímco ještě před rokem byl Kellner na 224. místě, úspěšné akvizice v Rusku a Ukrajině ho katapultovaly na dohled první stovce.

Nechal za sebou takové velikány, jakými jsou zakladatel Apple Steven Jobs, ruský oligarcha Alexandr Abramov, či jeden z nejvýznamnějších těžařů diamantů Lev Leviev.

Bill Gates si uhlídal svoji první pozici
Bill Gates si uhlídal svoji první pozici | Foto: Reuters

První desítce vládnou dva Američané. První místo uhájil softwarový magnát Bill Gates s 56 miliardami dolarů. O čtyři miliardy zaostal Warren Buffett.

Třetí pozici získal Mexičan Carlos Slim Helu, který se věnuje hlavně mobilním sítím.

S výrazným odstupem "pod bednou" skončil Švéd Ingvar Kamprad, zakladatel sítě obchodů Ikea. Prodej nábytku mu již vynesl 33 miliard dolarů.

Biliony dolarů u tisíce lidí

Celkem 946 boháčů se dostalo do nejužšího výběru. Jejich bohatství celkem dosahuje 3,5 bilionu dolarů, tedy asi 75 bilionů korun. To je přibližně 25krát víc, než kolik je roční HDP České republiky.

Petr Kellner je zakladatelem a majoritním vlastníkem skupiny PPF, která ovládá Českou pojišťovnu, PPF Banku, či Home Credit.

Ke konci roku 2005 spravovala majetek v hodnotě převyšující 223 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy