Investice za miliardy má další problém

Tomáš Fránek
14. 11. 2005 11:15
Most - Jeden z největších investorů v zemi, mexická společnost Nemak, má další velké problémy s výstavbou továrny v Havrani.

Městský soud v Praze totiž nyní zrušil důležité rozhodnutí ministerstva životního prostředí, ve kterém ministerstvo souhlasilo s tím, jaký bude mít rozšíření továrny mexické firmy vliv na krajinu. Soud uvedl, že magistrát v Mostu, Krajský úřad v Ústí nad Labem a následně Ministerstvo životního prostředí nezákonně bránili účasti právníků Ekologického právního servisu v řízení o vydání souhlasu s rozšířením továrny.

"Soud potvrdil, že úřady rozhodovaly nezákonně ve prospěch rozšíření Nemaku. Ochrana této zahraniční investice byla pro úřady přednější než povinnost postupovat v souladu se zákonem," uvedl právník Ekologického právního servisu Jiří Nezhyba.

Rozhodnutí soudu zatím přímo výrobu a plány na rozšíření továrny nezastaví, nemá totiž odkladný účinek. Znamená ale, že úřady, pokud se neodvolají, budou muset znovu posoudit vliv stavby továrny na krajinu a vzít v potaz námitky ekologů, které dosud odmítali. A nové rozhodnutí bude mít vliv i na stavební povolení na rozšíření továrny. Právníci z Ekologického právní servisu chtějí požádat o zastavení stavebních prací na rozšíření továrny v Havrani. Kde leží Havraň? MAPU najdete ZDE

Nemak mlčí

Zástupci Nemaku dlouhodobě rozhodování soudů nekomentují. Firma o sporech neinformuje ani na svých internetových stránkách. Už dříve ale prezident firmy Jorge Rada označil zprávy například o nezákonném územním řízení za lživá tvrzení.

TOVÁRNA NEMAK V HAVRANI U MOSTU

Charakteristika firmy: Mexický výrobce hliníkových komponentů pro automobily a významný dodavatel hliníkových odlitků pro automobilové výrobce. Hlavními zákazníky jsou Ford, General Motors, Daimler Chrysler a Opel.

Hlavní sídlo: Monterrey v Mexiku, kde stojí celkem pět výrobních závodů. Nemak také vlastní dva závody v Kanadě.

Záměr v ČR: Kvůli protestům lidí musela firma odstoupit od svého záměru postavit továrnu v Plzni. Do svého závodu v průmyslové zóně Joseph u Mostu, která má mít plánovanou rozlohu až 190 hektarů, investoval přes dvě miliardy korun. Do pěti let chce firma vyrábět 1,6 miliónu motorových hlav a zaměstnat přes pět set lidí. Do deseti let pak Nemak hodlá investovat dalších sedm miliard a po rozšíření výroby zaměstnat přes třináct set lidí.

Státní pobídky: Od českých úřadů získala společnost 68 miliónů korun jako dotaci na nová pracovní místa a desetileté daňové prázdniny.

Ekologický právní servis bude po rozhodnutí soudu opět žádat zastavení stavebních prací na rozšíření továrny.

Problémů je více

Není to první rozhodnutí soudů v neprospěch povolovacích řízení na stavbu továrny. Soudy už totiž zrušily chybná rozhodnutí, kterými úřady během stavebního řízení stavbu první části továrny umožnily. Neplatné jsou v této chvíli dvě povolení na stavbu příjezdových cest k továrně a také územní rozhodnutí na celou stavbu továrny. Potíže fimy v Česku PŘEHLED najdete ZDE

Soud se bude zabývat také samotným stavebním povolením na stavbu továrny a celý proces může v krajním případě skončit až rozhodnutím o odstranění stavby.

Na druhou stranu ale soudci zamítl návrh sedláka Jana Rajtera (více ZDE), který proti továrně od počátku bojuje. Rajter chtěl odložit zahájení výstavby, s tím ale Krajský soud v Ústí nad Labem nesouhlasil.

Zástupci kraje a politici tvrdí, že továrna mexického investora je pro sever Čech velmi významná kvůli vysoké nezaměstnanosti přesahující dvacet procent. Vládní zmocněnec pro severozápadní Čechy Vlastimil Aubrecht však dříve uvedl, že Nemak chce s vládními představiteli jednat a že vedení firmy už kvůli tomu oslovilo také předsedu vlády Jiřího Paroubka.

Podle Aubrechta existuje smlouva o ochraně investic mezi Českem a Mexikem a vláda by se měla Nemaku zaručit bezpečnost investice. Paroubek ani žádný jiný člen vlády ale záruky pro Nemak zatím neslíbili.

 

Právě se děje

Další zprávy