Inflace konečně zpomalila růst. Díky zlevnění potravin

Ekonomika Tereza Holanová Ekonomika, Tereza Holanová
9. 8. 2012 9:50
Největší vliv na meziroční zvýšení cenové úrovně mají náklady na bydlení
Zelenina a ovoce jsou nyní levnější.
Zelenina a ovoce jsou nyní levnější. | Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Ceny v Česku rostly v červenci o 0,4 procenta pomaleji než loni. Celková míra inflace tak činila 3,1 procenta. Ke snížení růstu cen došlo v prvním prázdninovém měsíci i ve srovnání s červnem - oproti tomu klesl o desetinu procenta.

Čísla, která zveřejnil Český statistický úřad, ukazují, že za snížením spotřebitelských cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje je zejména zlevnění zeleniny o 12,7 procenta. Ceny vajec, jogurtů, cukru a čaje byly nižší o 1,5 až 1,9 procenta.

K pozitivnímu vývoji přispělo i snížení cen oděvů o 3,4 procenta a obuvi o 5,1 procenta. V oddíle doprava pak zlevnění pohonných hmot o 1,2 procenta.

Naopak na zvyšování cenové úrovně působilo hlavně zdražení v oblasti rekreace a kultury. Zde vzrostly sezónní ceny dovolených s komplexními službami o 12,5 procenta. Růst cen v oddíle zdraví ovlivnilo zdražení léků a jejich doplatků o dvě procenta.

Náklady na bydlení výrazně vzrostly

Ceny zboží v souhrnu klesly, a to o 0,7 procenta. Služby naopak podražily o 0,8 procenta.

Největší vliv na meziroční růst celkové hladiny spotřebitelských cen v červenci měly i nadále ceny v oddíle bydlení, voda, energie, paliva a přes snížení jejich vlivu i ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. V bydlení byly vyšší ceny zemního plynu o 14 procent, stejně tak zdražila elektřina, vodné, stočné, teplo i teplá voda. Čisté nájemné vzrostlo o 5,2 procenta, z toho regulované o 11,6 procenta a tržní o 2,4  procenta.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních dvanáct měsíců činila ve srovnání s průměrem uplynulého roku 2,9 procenta.

Zdražování brzdí slabá poptávka

Podle Jiřího Šimka ze skupiny Citfin má inflace letošní vrchol již za sebou a březnový růst cen o 3,8 procenta nás již znovu nečeká. K tomu, že zdražování zpomaluje, napomáhá především slabá domácí poptávka, která ceny příliš vzhůru netáhne.

"Projevuje se slabší chuť lidí utrácet, a proto si ceny nemohou dovolit růst tak jako v minulém roce," potvrzuje analytik Home Credit Michal Kozub.

Ceny tak podle Šimka rostou spíše kvůli administrativním zásahům, mezi které patří mimo jiné i navýšení daně z přidané hodnoty.

Kromě toho může mít vliv i zdražování komodit na světových trzích. V současné době se jedná například o maso, jehož ceny rostou kvůli farmářské krizi ve Spojených státech.

 

Právě se děje

Další zprávy