Z USA míří další krize. Zdraží maso, zvířata trpí hlady

Tereza Holanová Tereza Holanová
30. 7. 2012 16:44
Kvůli suchům v USA zdražuje kukuřice a s ní i krmiva. To se promítne do ceny masa v celém světě
Maso zabalené do běžné fólie je možné kdykoli rozbalit, znovu zabalit, aniž by spotřebitel cokoli poznal. Nemá prodlouženou trvanlivost a fólie je chrání pouze proti sekundární kontaminaci. Trvanlivost bývá kolem pěti dnů.
Maso zabalené do běžné fólie je možné kdykoli rozbalit, znovu zabalit, aniž by spotřebitel cokoli poznal. Nemá prodlouženou trvanlivost a fólie je chrání pouze proti sekundární kontaminaci. Trvanlivost bývá kolem pěti dnů. | Foto: Maso Planá

Praha, Washington - Při nákupu masa budou muset zákazníci sáhnout hlouběji do peněženky. Ke zdražení by mělo podle analytiků dojít ve druhé polovině roku. Důvod je prostý - nedostatek kukuřice.

Její ceny se dostaly na historická maxima, neboť Spojené státy dostihla největší sucha od roku 1956. Jak federální vláda tento týden odhadla, nepříznivé počasí dosud zasáhlo 88 procent veškeré úrody.

Největší část plodiny se přitom používá právě jako krmivo pro hospodářská zvířata. Následky tedy necítí jen firmy, které prodávají kukuřici jako potravinu, případně výrobci etanolu, ale také chovatelé. Ti totiž nemají dobytek čím krmit a v některých případech musí celá stáda likvidovat.

Vysoké ceny nás doženou

Před americkým problémem přitom neuteče ani Česko. Ačkoliv kukuřici odebíráme od jiných zemí a naše zvířata tedy zatím mají co jíst, světový trh s touto surovinou je natolik provázaný, že její ceny vzrostou všude.

Krmivo pro prasata či skot a následně maso tedy v budoucnu podraží i u nás, shodují se analytici, které deník Aktuálně.cz oslovil.
Podle Borise Tomčiaka ze společnosti Colosseum ale nebude výkyv tak silný jako v USA. "V Evropě a Česku se dá očekávat podobná reakce, změna cen ale bude pomalejší," komentuje analytik.

Tomáš Menčík ze skupiny Cyrrus dokonce věří, že kromě krmiva bude mít zdražení vliv i přímo maso. "Na burzách se obchoduje například přímo s vepřovými půlkami, takže i z pohledu přímo na cenu masa přijdou vyšší ceny z USA do Evropy," říká pro Aktuálně.cz.

Podle Jiřího Tylečka z X-Trade Brokers je cena masa izolovanější než v případě obilovin, také on ale souhlasí, že zdražujícímu krmivu se nevyhneme.

Stejně jako u jiných komodit nedojde k růstu cen okamžitě. Vzhledem k tomu, že se kukuřice jako další zemědělské plodiny obvykle nakupují v rámci futures kontraktů, mají podniky nyní nasmlouvané obchody za dřívější ceny. A ty byly nižší.

Podle Tomčiaka bychom měli čekat zdražení v horizontu několika měsíců, konkrétně začátkem zimy. Menčík tvrdí, že se tak stane dříve, možná již v srpnu.

Stává se maso luxusní potravinou?

Že zdraží jak maso, tak třeba i mléčné výrobky, varovala ve středu i vláda v USA. Podle té se spotřebitelské ceny u drůbežího masa letos zvýší o 3,5 až 4,5 procenta.

Nejrychleji by mělo být suchem ovlivněno drůbeží, a to proto, že se v rámci masa jedná o nejmenší kategorii. Největší zdražení ale ekonomové federálního ministerstva financí předpokládají v případě hovězího, odolnější by mělo být naopak vepřové.

Ve Spojených státech se již maso dostalo na seznam luxusních potravin, píše také americký tisk. "Jíst hovězí už začíná být příliš drahé. U vepřového to není o moc lepší. Drůbeží maso se k této hranici velmi rychle blíží," uvedl pro Financial Times Larry Pope, jehož společnost je největším producentem vepřového ve světě.

Samotný Pope hovoří o "světové katastrofě". V rozhovoru pro Financial Times přirovnává 18. červen, kdy se bušl kukuřice vyšplhal na 8 dolarů, k černému pátku. "Kdysi jsem si myslel, že šest dolarů je konec světa. Nikdy by mne nenapadlo, jak bych byl vděčný, kdybych teď mohl platit sedm," tvrdí podnikatel.

Za 8 dolarů se bušl kukuřice prodává i nyní, oproti cenám z počátku června se přitom jedná o dvojnásobek.

Trocha deště nestačí

Během posledního týdne se počasí v USA poněkud umoudřilo a sucho zmírnilo, takže se růst cen zastavil. Stále se ale jedná pouze o mírnou korekci a obecně kukuřice stojí mnohem více než ještě na jaře.

"Aby se ceny dostaly na úroveň ze začátku června, musely by propadnout přibližně o třicet procent," odhaduje Tomčiak.

"Je velmi nepravděpodobné, že by cena těchto komodit skokově klesla na předchozí nízké úrovně. Pršet sice začalo, ale pouze na části postižného území a navíc je to již s největší pravděpodobností pozdě," myslí si Menčík, podle kterého je již část úrody nenávratně zničena. Tamní meteorologové již navíc varují, že srpen bude opět nadprůměrně teplý.

Jedinou nadějí podle analytiků je, že ostatní pěstitelé kukuřice (Rusko, Čína a Indie) naopak vykáží nadprůměrně vysokou úrodu. Poté by cena mohla jít dolů.

Jiří Tyleček si ale myslí, že na současných cenách zůstane kukuřice, a tím pádem i maso, delší dobu. "Pokud se podíváme na příklad pšenice, tak od požárů v Rusku v roce 2010 se její cena už nepodívala pod pět dolarů za bušl, jako byla těsně před požáry," doplňuje analytik.

Kukuřicí farmáři masivně krmí zvířata až od druhé světové války, kdy začala úroda převyšovat množství, které byla populace schopna sníst. Následně u této plodiny zůstala, protože jako krmivo zároveň vyšla nejlevněji.

 

Právě se děje

Další zprávy