Hyundai: stížnost se ztratila, bude nová

Tomáš Fránek, Martina Macková
28. 11. 2006 0:00
Brno - Až k Ústavnímu soudu míří smlouva mezi státem, Moravskoslezským krajem a korejskou automobilkou Hyundai. Na druhý pokus.
Nošovice, setkání občanů s představiteli Hyundai
Nošovice, setkání občanů s představiteli Hyundai | Foto: Ludvík Hradilek

Mimoparlamentní politické hnutí Nezávislí odeslalo už podruhé ústavní stížnost, ve které označuje smlouvu a s ní související státní pomoc korejské automobilce za protiústavní.

Ztracená stížnost

Nezávislí avizovali podání stížnosti už na jaře letošního roku, podle vyjádření předsedy Františka Zwyrteka pro deník Aktuálně.cz ji také odeslali. Ne však doporučenou poštou.

Soud ji podle svého mluvčího Michala Spáčila neobdržel, a proto ani nezačal projednávat. Tím, že se ústavní stížnost ztratila a nedá se dopátrat kde, se Nezávislí začali zabývat až po dotazu deníku Aktuálně.cz. "Nedovedeme si to vysvětlit. Stále ale trváme na stížnosti, nezměnili jsme názor," uvedl Zwyrtek.

Soudním tahanicím se tak stát a jihokorejská automobilka neubrání ani přes průlomovou dohodu uzavřenou minulý týden mezi státem, krajem a občanskými sdruženími, kterým se výstavba továrny Hyundai v severomoravských Nošovicích nelíbí.

Hyundai, ekologové a stát: Dohodnuto
Dosud nejvýznamnější dohoda, kterou kdy v Česku podepsaly ekologické organizace a velký zahraniční investor, už existuje.

Podle Nezávislých stát i Moravskoslezský kraj zneužily svého vlastnictví ke zvýhodnění společnosti Hyundai na úkor jiných podnikatelů a firem.

Podle smlouvy s Českem by společnost Hyundai mohla v letech 2007 až 2013 získat ze státního rozpočtu na výstavbu továrny dotaci až 2,4 miliardy korun. Dalších 2,5 miliardy korun může automobilka a zhruba 15 jejích dodavatelů do roku 2011 dostat na vytváření pracovních míst či rekvalifikace.

"Neexistuje žádný vyšší obecný zájem na tom, aby jeden podnikatelský subjekt získal tak výraznou podporu z veřejného majetku České republiky a Moravskoslezského kraje," je napsáno v ústavní stížnosti, zřejmě první, která se staví proti pobídkám pro firmy.

Nezávislí napadají především ty části smlouvy, které se týkají podpory pro výstavbu zóny v Nošovicích a pak podpory nově vytvořených pracovních míst a dotací na školení a rekvalifikace zaměstnanců.

Neděje na úspěch? Zřejmě mizivá

Podle odborníků ale naděje na to, že Nezávislí uspějí, není příliš velká.

Státní pomoc firmám, do které se investiční pobídky řadí, totiž kromě tuzemských úřadů schvaluje také Evropská komise podle přesně stanovených pravidel.

Do Bruselu se tak kvůli státní podpoře nošovické investice na konci října obrátil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

"Vzhledem k tomu, že celková výše podpory přesahuje hranici pro projekty spadající pod zákon o investičních pobídkách, musí být zaslána Evropské komisi k povolení výjimky ze zákazu veřejné podpory," uvedl náměstek předsedy antimonopolního úřadu Kamil Rudolecký.

Podle něj do doby, než komise rozhodne, nesmí být žádná podpora společnosti Hyundai poskytnuta. Pokud nebudou žádné problémy, komise podporu schvaluje do dvou měsíců.

Podle názoru antimonopolního úřadu je však podpora od státu pro automobilku slučitelná s evropskými pravidly.

To tvrdí také samotná korejská společnost.

"Investiční pobídky, které naše společnost získala, byly schváleny vládou a odpovídají výši investice. Hyundai nedostala nic navíc," řekl Aktuálně.cz Petr Vaněk, generální manažer pro PR Hyundai Motor Manufacturing Czech.

Investice firmy přesáhne jednu miliardu.

Evropská komise už posuzovala i další případy dotací od státu pro podnikatele a firmy z Česka, zatím v žádném případě nerozhodla, že by podpora byla poskytnuta neoprávněně.

Rozhodla tak například, že dotace mohou získat lodní dopravci zajišťující přepravu zboží po Labi.

Schválila také podporu pro poslední lignitový důl v zemi v Mikulčicích na Hodonínsku. Stát těžbu podpořil více než sto padesáti miliony korun. Podporu získaly také dotace pro český uhelný průmysl, tam komise souhlasila s částkou přesahující dvě miliardy korun.

Investiční pobídky zatím získalo 288 společností, které se zavázaly investovat v Česku 342 miliard korun a vytvořit téměř 74 tisíc nových pracovních míst.

 

Právě se děje

Další zprávy