Stát smí pomoci Hyundai, až svolí Brusel

Tomáš Fránek
23. 10. 2006 11:30
Brno - Jednu z největších investičních akcí v historii Česka, výstavbu automobilky Hyundai v Nošovicích, posoudí kvůli státní podpoře Evropská komise.

Do Bruselu se kvůli státní podpoře nošovické investice obrátí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. "Vzhledem k tomu, že celková výše podpory přesahuje hranici pro projekty spadající pod zákon o investičních pobídkách, musí být zaslána Evropské komisi k povolení výjimky ze zákazu veřejné podpory," uvedl náměstek předsedy antimonopolního úřadu Kamil Rudolecký.

Miliardová podpora

Podle něj do doby, než komise rozhodne, nesmí být žádná podpora společnosti Hyundai poskytnuta.

Taková auta budou vznikat v nošovické továrně
Taková auta budou vznikat v nošovické továrně | Foto: Reuters

Podpora se týká slevy na dani z příjmu, podpory na vytváření nových pracovních míst, podpory na rekvalifikaci zaměstnanců a prodeje pozemků za zvýhodněnou cenu.

Podle smlouvy s Českem by společnost Hyundai mohla v letech 2007 až 2013 získat ze státního rozpočtu na výstavbu továrny dotaci až 2,4 miliardy korun. Dalších 2,5 miliardy korun může automobilka a zhruba 15 jejích dodavatelů do roku 2011 dostat na vytváření pracovních míst či rekvalifikace.

Podle názoru antimonopolního úřadu je však podpora od státu pro automobilku slučitelná s evropskými pravidly.

Podle Rudoleckého se tak nyní dají čekat doplňující dotazy od Evropské komise. Pokud nebudou žádné komplikace, může komise říci své ano do dvou měsíců.

PODÍVEJTE SE NA VIDEO Z PŘÍJEZDU KOREJCŮ DO NOŠOVIC
(článek pokračuje pod videem)

"Pokud však shledá, že existují pochybnosti o slučitelnosti podpory se společným trhem, zahájí takzvané formální šetření a rozhodnutí vydá do18 měsíců od zahájení takového šetření," dodal Rudolecký.

Přípravy pokračují

Jihokorejská společnost Hyundai Motor Company chce investovat v Nošovicích na Frýdecko-Místecku do výstavby nového závodu na výrobu osobních automobilů zpočátku 743 milionů eur (asi 21 miliard korun) a celkově až přes miliardu eur.

Zaměstnance Hyundai, která chce první vozy začít na Frýdecko-Místecku vyrábět přesně za rok, ještě nehledá. I když podle prohlášení firmy začne stavět továrnu do konce tohoto roku, nyní čeká na vydání stavebního povolení.

Hyundai oznámila, že od konce roku 2008 tady chce vyrábět nové verze vozů Elantra a Tucson. V roce 2011 k nim přibude zcela nový vůz třídy C-MPV, tedy velkoprostorový automobil nižší střední třídy, jako jsou například Ford Focus C Max či Škoda Roomster.

Po zahájení výroby nového typu vozu v roce 2011 by se měla investice zvýšit z původní miliardy na 1,2 miliardy euro, počet zaměstnanců by měl dosáhnout přibližně 3500 lidí.

Evropská komise už posuzovala i další případy dotací od státu pro podnikatele a firmy. Rozhodla tak například, že dotace mohou získat lodní dopravci zajišťující přepravu zboží po Labi.

Schválila také podporu pro poslední lignitový důl v zemi v Mikulčicích na Hodonínsku. Stát těžbu podpřil více než sto padesáti miliony korun. Podporu získaly také dotace pro český uhelný průmysl, tam komise souhlasila s částkou přesahující dvě miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy