Hypotéky rostou, trh chtějí čeřit noví hráči

Hana Vorlíčková
1. 7. 2007 23:00
Přicházejí polská Mbank a italská B.P.V.N.

Praha - Na českém hypotečním trhu se pravděpodobně přiostří. Během několika následujících měsíců by tu totiž mohly nově poskytovat hypoteční úvěry i polská Mbank a Banco Popolare di Verona e Novara.

Polská banka bude své služby v tuzemsku nabízet pod názvem BRE Bank. Jaký název pro vstup na český trh zvolí Italové, zatím známo není.

Nabírají lidi

Polská BRE Bank již hledá pro poskytování hypotečních úvěrů v Praze zaměstnance. Vyplývá to z webových stránek firmy. Svou strategii v oblasti hypoték ale vedení polské banky zatím oficiálně nepotvrdilo.

"Nejpozději do konce roku chceme v Česku rozjet bankovní byznys. Pro začátek pro naše klienty připravujeme různé úvěrové a depozitní produkty. Naši nabídku ale postupně přizpůsobíme potřebám klientů. Ostatní podrobnosti zatím sdělovat nebudeme," uvedla pro Aktuálně.cz Jolanta Grzechca, mluvčí MBank.

BRE banka bude v Česku podnikat na základě polské notifikace, kterou by měla během několika dnů obdržet ČNB. Podle nových pravidel platných pro země Evropské unie tu tak může polská společnost nabízet své služby i bez bankovní licence vydané Českou národní bankou.

"Může tu tedy poskytovat i hypoteční úvěry. Žádné zvláštní povolení na to nepotřebuje," říká Pavel Zubek, z tiskového oddělení Centrální banky. "Žádost o notifikaci jsme již polským úřadům doručily. V brzké budoucnosti by ji od nich měla dostat ČNB," uvádí Grzechca.

Půjčky virtuálně

Protože však nemá, a zatím ani nechystá mít sídlo v Česku, nemůže zde BRE bank vydávat hypoteční zástavní listy bank. BRE bank bude především virtuální bankou, která bude své služby poskytovat především přes internet. Majoritním akcionářem firmy /72 procent/ je německá Commerzbank.

Hypoteční trh v Česku pravděpodobně posílí i italská Banco Popolare di Verona e Novara. Ta nedávno koupila stoprocentní podíl tuzemské IC banky. Nový vlastník v této souvislosti uvedl, že se plánuje v Česku zaměřit především na poskytování služeb pro malé a střední podniky.

Ročně sto miliard

Podle analytiků je ale přitom více než pravděpodobné, že bude nabízet i hypotéky. Banka je totiž prodává i v jiných státech kde působí.

Také Banco Popolare di Verona e Novara o bankovní licenci žádat nemusí. Automaticky jí totiž získala koupí IC banky. "Pokud ale bude chtít vydávat hypoteční zástavní listy, bude muset svou licenci rozšířit. Její žádost ale banka zatím neobdržela," říká Zubek.

V současné době je v Česku deset hypotečních bank. Mezi největší patří Česká spořitelna, Hypoteční banka a Komerční banka. Zájem o hypotéky je v Česku stále vysoký. Jen za uplynulý rok banky drobným klientům půjčili přibližně sto miliard korun. Procento lidí, kteří si tu ale pořídili bydlení na hypoteční úvěr je ve srovnání s ostatními státy unie malý.

Evropská hypoteční asociace se tak domnívá, že se poptávka po takovém typu financování ještě zvýší. Vzhledem k růstu úrokových sazeb ale bude její růst pravděpodobně menší, než tomu bylo v uplynulých letech.

 

Právě se děje

Další zprávy