Doba levných úvěrů končí

čtk
26. 6. 2007 10:25
ČNB podle analytiků v červnu sazby nezvýší, počká na červenec
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Centrální bankéři na svém čtvrtečním zasedání podle většiny analytiků oslovených ČTK prozatím úrokové sazby nezvýší. V takovém případě je podle nich ale zcela jisté, že sazby vzrostou o čtvrt procentního bodu v červenci. Další utažení měnové politiky by mělo následovat a za rok by se měla základní úroková sazba pohybovat kolem 3,5
procenta, odhadují ekonomové.

Úrokové sazby změnila bankovní rada naposledy na konci května, a to o čtvrt procentního bodu vzhůru. Hlavní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak stoupla na 2,75 procenta. Česko má stále nejnižší sazby v EU.

Hlasování o zvýšení úrokových sazeb bylo v květnu podle předpokladů velmi těsné. Tři členové bankovní rady hlasovali pro zvýšení sazeb, tři členové hlasovali pro ponechání sazeb beze změny. Rozhodl tak hlas guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy.

Těsné hlasování o růstu sazeb by mohlo podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory proběhnout i v červnu. Zasedání se totiž nezúčastní viceguvernér Miroslav Singer a člen bankovní rady Robert Holman. "Přetahovaná o zvýšení úrokových sazeb bude pokračovat, což zvyšuje šance, že výsledek hlasování dopadne 3:2 ve prospěch zvýšení úroků již v červnu," uvedl.

Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl se ovšem domnívá, že tento faktor nebude rozhodující. "Tým bankéřů bude totiž oslaben o členy, z nichž jeden zřejmě hlasoval minule pro zvýšení a druhý pro ponechání sazeb," upozornil. Podle většiny ekonomů centrální bankéři vyčkají spíše na novou prognózu ČNB. "Podle našeho názoru lze uvažovat o červenci, kdy bude k dispozici vyhodnocení revize i nových dat o HDP a čerstvé prognózy inflace i HDP," uvedl například hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Důvodem dalšího růstu sazeb je podle analytika ČSOB Petra Dufka nepříznivý výhled inflace a současné oslabení koruny, kterým se vytratil poslední silnější faktor zabraňující růstu inflace. "Slabý kurz koruny vůči euru a rekordní spotřeba domácností si doslova říkají o zvýšení sazeb," doplnil Michl.Podle něj trh počítá s růstem úroků, a proto je jedno, zda k tomu dojde v červnu nebo červenci. "Jelikož si ale centrální bankéři oblíbili makroekonomickou prognózu, která bude k dispozici až v červenci, posečkají
tedy nejspíše ještě měsíc," dodal.

Následně o dalším vývoji úrokových sazeb podle hlavního ekonoma Atlantik FT Petra Sklenáře rozhodne asi nejvíce kurz koruny. Během následujících 12 měsíců je možné podle něj očekávat další růst sazeb o půl procentního bodu, uvedl. "Doba levných úvěrů tak definitivně skončila a další pohyb sazeb bude jednoznačně vzhůru a ten nejbližší rozhodně nebude jediným," odhadl Dufek, podle něhož se do roka se hlavní úroková sazba ČNB vyšplhá na 3,50 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy