Fischer vyhrál u soudu bitvu o prodej boeingů

Tomáš Fránek
17. 9. 2007 17:30
Stroje, které vozily klienty za sluncem, chtěl prodat správce
Ústavní soud v Brně
Ústavní soud v Brně | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Exsenátor a podnikatel Václav Fischer dnes zvítězil. Boeingy, které kdysi vozily jeho klienty za sluncem, nesmějí být prodány bez jeho vědomí. Rozhodli tak dnes ústavní soudci.

Ústavní soudci projednali stížnost společnosti A.M.F. Aircraftleasing Meier & Fischer se sídlem v Hamburku, kterou ze tří čtvrtin vlastní právě Václav Fischer.

Soudci pražského městského soudu Fischera podle ústavních soudců poškodili. "Soud nevěděl ani neuvedl, jak vážná je škoda na letadlech. Nezdůvodnil proč je potřeba prodat obě letadla, když poškozeno bylo jedno," uvedl ústavní soudce Miloslav Výborný.

Ústavní soudci kritizovali jak soudce městského soudu, tak postup správce konkursní podstaty Fischerova majetku.

 "Není pochyb o tom, že zařazení letounů do konkursní podstaty je sporné. Jedinou možností u prodeje tohoto sporného majetku je prokázání, že v případě oddalování prodeje bude způsobena velké škoda a to v tomto případě nebylo," uvedl Výborný.

Ústavní soudci dnes vyzvali k tomu, aby se co nejrychleji rozhodlo o tom, komu vlastně letadla patří.

ČTĚTE VÍCE:
Fischer žene spor o boeingy až k Ústavnímu soudu

Letadla nyní stojí bez využití na letišti v Praze a obě strany sporu, společnost A.M.F a konkursní správce Fischerova majetku, se dohadují, kdo za jejich chátrání může.

Minimální kupní cenu vyčíslil správce konkursní podstaty majetku na 27 milionů amerických dolarů (více než půl miliardy korun).

Podle rejstříku Úřadu pro civilní letectví boeingy patří právě firmě A.M.F.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Václava Fischera na Aktuálně.cz

To však zpochybňoval jak správce Fischerova majetku, tak správce původní Fischer Air. Zástavní právo na letadla má navíc mít německá banka HSH Nordbank.

Fischer tvrdí, že letadla jsou neoprávněně zadržována na letišti v Praze. "Majetek naší společnosti je systematicky devastován," napsal Fischer deníku Aktuálně.cz. Jeho právní zástupce dnes označil dosavadní rozhodování správce i soudců městského soudu za absurdní.

"Snažíme se zamezit škodám na letadlech, sehnali jsme dokonce společnost, která by si letadla pronajala. Správce se o letadla nestará," uvedl Fischerův právník.

To ale tvrdil při projednávání také konkursní správce Fischerova majetku i zástupci zkrachovalé společnosti Fischer Air. Podle nich ale za chátrání letadel může Fischer.

Správce uvedl, že se už v jednom z letadel objevila pod sedačkami plíseň a hrozí, že podobně bude napadeno i druhé letadlo. Správce ve svém vyjádření zaslaném ústavním soudcům uvedl, že nemá peníze na údržbu letadel a odstranění plísní.

Právě sdělení správce o objevení plísní v letadle vedlo Městský soud v Praze k tomu, aby souhlasil s prodejem, podle soudců se tam navíc objevila koroze. Proto soud rozhodl o prodeji bez souhlasu Fischera i společnosti A.M.F.

Ústavní soudci dnes posuzovali právě postup pražského městského soudu.

Fischer s prodejem letadel nesouhlasil, po rozhodnutí městského soudu by už ale jejich prodej nemohl zablokovat.

 

Právě se děje

Další zprávy