Lidí bez práce je nejméně od roku 1996

Tomáš Fránek
31. 10. 2008 9:27
Nezaměstnanost je stále nejnižší od roku 1996
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Nezaměstnanost se v Česku během třetího čtvrtletí udržela na 4,3 procenta a zůstává tak stále na nejnižší úrovni od roku 1996.

Meziročně je však o osm desetin procent nižší. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Ve druhém čtvrtletí byla nezaměstnanost také 4,3 procenta a podle údajů statistiků bylo bez práce nejméně lidí od roku 1996. Zaměstnání mělo více než pět milionů lidí.

Regionální míra nezaměstnanosti se pohybovala od dvou procent v Praze a do 7,5 procenta v Karlovarském kraji. Snížení počtu lidí bez práce se ve srovnání se třetím čtvrtletím 2007 projevilo až na výjimku Královéhradeckého kraje ve všech krajích republiky, nejvíce na Vysočině a v Libereckém kraji.

Nízkou míru nezaměstnanosti mají trvale vysokoškoláci (2,1 procenta) a osoby s úplným středním vzděláním s maturitou (2,7 procenta). Vysoká míra nezaměstnanosti naopak přetrvává ve skupině lidí se základním vzděláním (18,2 procenta) a průměrná je také mezi těmi se středním vzděláním bez maturity včetně vyučených (4,2 procenta).

Podle ministerstva práce a sociálních věcí byla nezaměstnanost na konci září 5,3 procenta. Na této úrovni je již tři měsíce v řadě.
V dalších měsících by nezaměstnanost měla mírně růst.

Z průzkumu deníku Aktuálně.cz vyplývá, že na úřadech práce po celé zemi firmy hlásí propuštění desítek až stovek pracovníků. A takových zpráv přibývá. Znojemský výrobce obuvi HJV tak ukončí výrobu a propustí zhruba stovku lidí.

Sdružení automobilového průmyslu předpovídá, že práci v oboru v důsledku krize může ztratit až deset tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy