Firmy nabídly více brigád, připravují se na Vánoce

Tereza Holanová Tereza Holanová
7. 11. 2011 13:10
Na pracovních portálech se objevilo o třetinu více nabídek než loni
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V průběhu října se zvýšil zájem o brigádníky. Podle analytiků skupiny LMC, která provozuje pracovní portály Jobs.cz a Práce.cz, to značí, že firmy očekávají příznivý konec roku a vysoký objem nákupů během Vánoc.

Nabídka brigádnických míst se meziročně zvýšila o 35,7 procenta. Celkem zaměstnavatelé inzerovali 6157 brigád.

Pomoc s přípravou na Vánoce

Jedním z důvodů vysokého zájmu o brigádníky je podle LMC příprava na Vánoce - předvánoční kampaně v posledních letech začínají už během října.

Tomu odpovídají obory, ve kterých byla největší šance brigádu najít, jednalo se především o prodej a obchod.

"Firmy nejčastěji hledají výpomoc při drobném prodeji, kompletaci a balení dárků a podobně," uvádí LMC ve své zprávě. O brigádníky se podniky ale zajímají i v oblasti elektornického zpracování dat a správy firemních internetových profilů.

"V průběhu září a října lze proto hovořit o druhé špičce poptávky po brigádnících, která je srovnatelná s tou letní, eskalující v květnu a červnu," komentují zástupci LMC. V listopadu podle nich počet nabídek klesne, protože už budou všechny potřebné pozice obsazené.

Nákupní horečka se již stala součástí svátků:

Kmenoví zaměstnanci se nyní nenabírají

Poptávka po kmenových zaměstnancích se naopak v průběhu října - stejně jako v minulých letech - mírně snížila. Firmy v posledním kvartálu tradičně utlumují nábor a místo toho se věnují  plánování aktivit na další rok.

Pozic na plný úvazek bylo průměrně k dispozici 12 563 za den. Oproti září došlo k poklesu o 4 procenta.

"Díky zkušenosti s ekonomickým propadem roku 2009, který razantně zasáhl všechny oblasti včetně pracovního trhu, se firmy naučily hospodárněji využívat potřebné zdroje," komentuje situaci Ondřej Mysliveček z LMC.

 

Právě se děje

Další zprávy