Předvánoční nákupní horečka propuká naplno

Předvánoční nákupní horečka propuká naplno
Jen málokdy je víkendový ruch v centru Brna takový jako o adventních víkendech. S blížícím se Štědrým dnem se ulice Česká a Masarykova, které tvoří nákupní osu pěší zóny stále více plní korzujícími skupinkami i jednotlivci. Po celý prosinec vystřídali pravidelné prodejce zeleniny na Zelném trhu dřevěné stánky s řemeslnými výrobky. Kdo hledá originální dárek, nepochybně u stánků pochodí. Tedy pokud se k nim probije. Po letech letos konečně trhy v centru Brna nepřipomínají asijské tržiště, jako tomu bylo v minulých letech.
Provozovatelé stánků v "Myší díře" jak podchod pod hlavním nádražím Brňané nazývají, ale o své tržby také nepřijdou. Davy, které proudí z centra města do obchodního domu Tesco, do nákupní Galerie Vaňkovka či na některou z autobusových linek, nejvíc lákají stánky s hračkami. Výrobci levných hraček velmi dobře vědí, že nudná statická klasika jim zákazníky nepřivede. Proto se každý kousek z jejich neodolatelné sbírky vrtí, skáče, štěká, bzučí nebo aspoň bliká. Důmyslnější past na pozornost prarodičů a dalších příbuzných byste hledali jen těžko.
Ovšem po příchodu do Galerie Vaňkovka je jasné, že hlavní nápor víkendového nákupního úsilí schytala nákupní centra. "Tohle ještě nic není, příští víkend tu nebude možné ujít ani tři metry, aniž byste do někoho nenarazila," prorokuje zahuštění davů o zlaté neděli prodavačka v jednom z obchodů.
Pod dohledem sobů v pletených svetrech, kteří letos dominují předvánoční výzdobě Vaňkovky, se lidé posunují od obchodu k obchodu. Některým z nich pomalu dochází nadhled. "Je tu na můj vkus dost plno, ani nechci pomyslet na to, jak to bude vypadat jinde," přiznává osmačtyřicetiletá Miroslava, která nabírá síly na jedné z laviček. Je ale odhodlaná veškeré nákupy o stříbrné neděli odbýt.
Foto: Veronika Skálová
Veronika Skálová Veronika Skálová
12. 12. 2010 23:46

Brno - Termín letošních Vánoc obchodníkům mimořádné přeje. Přestože na právě uplynulý víkend připadla už stříbrná neděle, páteční termín Štědrého dne znamená, že budou své zboží prodávat ještě více než deset dní. Pozvolna stoupající nákupní horečce přidalo na důrazu i to, že celá řada nakupujících se na lov vánočních dárků vydávala s vědomím, že už jim na účtu leží letošní poslední výplata i s případnými bonusy. Navzdory hustotě davů, které křižovaly centrum města i nákupní centra o stříbrné neděli ale obchodníci přísahají, že naprostý vrchol přinese jako každý rok až neděle zlatá.

 

Právě se děje

Další zprávy