Exekuce v Setuze je minulostí

Red eko
18. 7. 2007 15:28
Soud na návrh fondu zastavil exekuci
Setuza - továrna ve městě.
Setuza - továrna ve městě. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Ústí nad Labem - Martýrium ústecké Setuzy končí. Exekutor vyklidí pole novým majitelům.

Okresní soud v Ústí nad Labem  totiž zastavil exekuci vůči chemicko-potravinářské společnosti Setuza. Verdikt ještě není pravomocný. Od jeho doručení, které se provádí v těchto dnech, poběží 15denní lhůta na odvolání.

Zastavení exekuce navrhl Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond poté, co majitelé Setuzy podle dohody o narovnání se státem zaplatili počátkem července více než 1,1 miliardy korun.

Pitr se už nevrátí

V rámci dohody o narovnání tak ústecká Setuza zaplatila státu, respektive Podpůrnému a garančnímu rolnickému a lesnickému fondu, za spornou pohledávku ve výši čtyř miliard korun 1,01 miliardy. K tomu doplatila ještě sto milionů korun za dřívější převod části akcií Setuzy, které musel fond prodat na základě utajené smlouvy firmě Český olej, kontrolované tehdy ještě skupinou podnikatelů kolem Tomáše Pitra.

Kromě toho zaplatila Setuza 50 milionů korun fondu jako úhradu nákladů na vymáhání pohledávky.

Součástí dohody o narovnání je pak podle mluvčí ministerstva zemědělství Táni Králové pojistka, aby se do Setuzy nevrátili podnikatelé kolem Tomáše Pitra, kterého dnes hledá Interpol.

"Součástí dohody je předkupní právo PGRLF na minimálně 38 procent akcií společnosti Setuza," dodala Králová.

Vlastnické rošády

Setuzu v současnosti kontroluje přes společnost Český olej firma Campaspol Holding. Tu ovládají Via Chem Group a německá Campa-Biodiesel. Spoluvlastníkem Campaspolu by se měl stát PPF Investments. Právě noví vlastníci nabídli vyrovnání ve výši, kterou se stát rozhodl přijmout.

Campaspol koupil Český olej a s ním více než 90 procent Setuzy letos v únoru od společnosti M.L. Moran. Ta zase Český olej získala v září loňského roku od skupiny podnikatelů kolem Pitra.

Více než čtyřmiliardový dluh Setuzy vznikl navýšením o úroky z původních 1,7 miliardy korun, které si firma v 90. letech půjčila u Investiční a Poštovní banky. Po jejím krachu pohledávku nakonec převzala Česká konsolidační agentura a posléze PGRLF. Setuza se dluh pokoušela vyřešit tím, že koupila takzvanou Nemethovu pohledávku a vzájemně ji započetla.

S tím ale stát nesouhlasil a věc se stala předmětem soudních sporů.

 

Právě se děje

Další zprávy