Konec spekulací: PPF vstupuje do Setuzy

dkl, ČTK
22. 3. 2007 14:35
Praha/Brno - Společnost PPF Investments chce majetkově vstoupit do firmy, která drží rozhodující balík v Setuze. Schválit to má antimonopolní úřad.
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Firmou, která v současnosti ovládá Setuzu, je Campaspol Holding. PPF Investments se do ní chce dostat díky dceřiné společnosti AB Credit.

Setuza pak tedy bude v rukou PPF Investments a firmy Via Chem. Krok PPF Investments ale musí schválit Úřad na ochranu hospodářské soutěže.

Campaspol se dostala k podílu v Setuze na začátku února, kdy od společnosti M. L. Moran koupila sto procent ve firmě Český olej, která má v držení většinu v ústeckém podniku. M. L. Moran získala potravinářský gigant získala přímo od podnikatele Tomáše Pitra.

Foto: Setuza
Setuza prodána Němcům. Či Pitrovi? - Do potravinářského a chemického podniku Setuza, na který soud na návrh vlády vyhlásil exekuci, vstoupil nový majitel. VŠE O KAUZE ČTĚTE ZDE

Za pohledávku exekuce

Setuza je přitom od podzimu loňského roku v exekuci, kterou na ni uvalil soud kvůli čtyřmiliardové pohledávce Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF).

Tuto pohledávku mají nový majitelé podniku chuť koupit a uzavřít tak spory, které se táhnou léta.

Podle Hospodářských novin nabízí za pohledávku jednu miliardu korun.

"Za čtyřmiliardový dluh u státu dávají jednu miliardu korun. Dalších sto milionů doplatí za dřívější, pro stát nevýhodný prodej akcií Setuzy. Pokud tuto nabídku doporučí i auditoři, připraví právníci návrh smlouvy o vyrovnání se Setuzou," řekl deníku ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Vláda dala ministrovi za úkol navrhnout řešení kauzy do 31. května.

Spory kvůli IPB

Setuza, která je i klíčovým výrobcem surovin pro biopaliva, zaměstnává zhruba 1000 lidí. Její více než čtyřmiliardový dluh vůči PGRLF vznikl navýšením o úroky z původních 1,7 miliardy korun, které si Setuza v 90. letech půjčila u Investiční a Poštovní banky.

Po jejím krachu pohledávku nakonec převzala Česká konsolidační agentura a posléze PGRLF. Setuza se dluh pokoušela vyřešit tím, že koupila takzvanou Nemethovu pohledávku a vzájemně ji započetla. S tím ale stát nesouhlasí.

 

Právě se děje

Další zprávy