Policie posvětila vyšachování státu ze Setuzy

Adam Junek
4. 4. 2007 18:05
Kauza stála kariéru ministra Palase. Trest nepřijde

Praha - Policie posvětila transakci, při níž stát přišel o vliv v potravinářském gigantu Setuza a zároveň také o 50 milionů korun.

Protikorupční jednotka totiž právě v těchto dnech odložila vyšetřování trestního známení na bývalé vedení Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF). To mělo fond "obohatit" na úkor státu o 50 milionů a obelhat vládu při prodeji svého podílu v Setuze společnosti Český olej, za níž stál zřejmě kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr.

Trestný čin to nebyl

"Došli jsme k závěru, že nebyl spáchán trestný čin," potvrdila deníku Aktuálně.cz Alena Vokráčková z protikorupční jednotky.

Jak transakce tehdy proběhla? 

PGRLF požádal stát, aby na něj z Fondu národního majetku převedl 19procentní balík akcií zpracovatele řepky za symbolickou cenu jedné koruny. Zemědělský fond sám přitom držel stejně velký podíl.

Vládě, která následně tento postup schválila, zdůvodnilo ministerstvo zemědělství vhodnost tohoto kroku tím, že "dojde ke zhodnocení současného podílu fondu ve společnosti Setuza, které je v přímé souvislosti s plněním jedné ze základních funkcí fondu, tedy poskytování garancí za úvěry prvovýrobců..."

Vyplývá to z trestního oznámení, které má deník Aktuálně.cz k dispozici.

Vedení PGRLF však už v té době jednalo o smlouvě o prodeji podílu v Setuze s Českým olejem. Ta nakonec určila cenu celého 38procentního balíku akcií na více než sto milionů korun.

Celý prodej Českému oleji posvětil Mládkův předchůdce Jaroslav Palas.

Navíc smlouva mezi ním a Českým olejem obsahovala další tah, jak si skupina kolem Pitra a jeho společníka - loni zavražděného Františka Mrázka - pojistila kompletní vliv v Setuze.

Stát měl za Setuzou čtyřmiliardovou pohledávku. Právě kvůli ní ostatně loni na firmu vyhlásil exekuci.

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Palas přišel o post

Pitr s Mrázkem uzavřeli s Palasem tajnou smlouvu: Pokud stát nevyřeší osud pohledávky do předloňského léta, ovládne Český olej Setuzu zcela. A to se taky stalo.

A právě tyto transakce Palase následně připravily o politickou kariéru.

Lídr ČSSD Jiří Paroubek totiž trval na jeho vyškrtnutí z kandidátky do loňských parlamentních voleb a dosáhl svého. Důvodem byl právě nevýhodný prodej Setuzy.

"Je to politická perzekuce mé osoby, protože jsem kritizoval bývalého premiéra a předsedu strany Stanislava Grosse, naposledy v souvislosti s privatizací Unipetrolu," tvrdil tehdy exministr. Zárověň se bránil nařčení, že prodej je nevýhodný.

"Já vylučuji, že by kdokoliv z managementu Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu pochybil," tvrdí Palas. Cena akcií, kterou po povodních v roce 2002 stanovil soudní znalec, byla podle něj navýšena o 20 procent.

Prodej byl standardní jako jiné předcházející, které fond uskutečnil, zdůraznil Palas.

 

Právě se děje

Další zprávy