Evropská komise Česku nevěří: Ekonomika setrvá v recesi

ČTK ČTK
3. 5. 2013 11:22
Komise soudí, že ode dna se česká ekonomika odrazí letos v pololetí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brusel - Česká ekonomika letos klesne o 0,4 procenta. Rozpočtový schodek se nicméně dostane pod tři procenta hrubého domácího produktu, což je jedna z podmínek vstupu do eurozóny. Předpověděla to dnes Evropská komise.

Jedná se o zhoršení únorového odhadu letošního vývoje české ekonomiky, který počítal se stagnací. Prognózu českého hospodářského růstu pro příští rok navíc komise snížila na 1,6 procenta z dříve předpokládaných 1,9 procenta.

Vývoj veřejných financí České republiky komise naopak hodnotí příznivěji než dříve. Podle dnešní prognózy by měl rozpočtový deficit letos klesnout na 2,9 procenta HDP z loňských 4,4 procenta. Předchozí odhad počítal pro letošní rok se schodkem 3,1 procenta HDP, loňský deficit komise odhadovala na 5,2 procenta HDP.

Splnění tříprocentního limitu pro rozpočtový schodek znamená, že Česku už letos nehrozí nové škrty nebo zvyšování daní.

Za lepším stavem českých veřejných financí podle komise stojí výrazné snížení veřejných investic a růst rozpočtových příjmů, o který se zasloužilo především zvýšení daně z přidané hodnoty.

Česká ekonomika by se podle komise měla zhruba v polovině letošního roku odrazit ode dna, protože poleví negativní faktory, jako jsou slabá spotřebitelská důvěra, pokles investic a nepříznivé vnější prostředí. V příštím roce by měl hospodářské oživení podpořit růst reálných příjmů domácností.

Komise rovněž předpověděla, že průměrná míra nezaměstnanosti v Česku letos stoupne na 7,5 procenta z loňských sedmi procent. Napřesrok by se měla mírně snížit na 7,4 procenta.

 

 

Právě se děje

Další zprávy