Statistici revidovali pokles HDP, nejdelší recese platí

ČTK ČTK
30. 4. 2013 15:49
Tuzemská ekonomika tak ve 4. čtvrtletí loňského roku klesla o 0,3 procenta
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Tuzemská ekonomika ve 4. čtvrtletí loňského roku klesla podle aktuálních revizí Českého statistického úřadu mezičtvrtletně o 0,3 procenta. Dřívější údaje statistiků hovořily o poklesu o 0,2 procenta. Za celý rok 2012 ekonomika klesla o 1,2 procenta, údaj zůstal beze změny.

Domácí ekonomika se tak nachází v nejdelší recesi od roku 1997, kdy pokles rovněž trval čtyři čtvrtletí za sebou. Meziročně klesl HDP v loňském čtvrtém čtvrtletí o 1,6 procenta, předchozí údaje uváděly pokles o 1,7 procenta. Jde o údaje v sezónně očištěných stálých cenách.

"Jde o běžnou revizi ročních dat o HDP, kdy jsou data zpřesněna na základě doplnění některých informací. Revize nemění zásadním způsobem pohled na vývoj české ekonomiky," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Za rok 2011 stoupla tuzemská ekonomika o 1,8 procenta a v roce 2010 o 2,3 procenta.

Analytici očekávají, že ekonomika se nacházela v recesi i na počátku letošního roku. Recesí se rozumí pokles ekonomiky dvě nebo více čtvrtletí za sebou. Předběžný odhad vývoje HDP za první čtvrtletí zveřejní statistici 15. května.

 

Právě se děje

Další zprávy