Ať nedusíme ekonomiku. Český schodek má klesat pomaleji

ČTK ČTK
17. 4. 2013 12:07
Ministerstvo financí chce udržet schodky veřejných financí na 2,8 procenta HDP

Praha - Ministerstvo financí navrhuje zpomalit tempo snižování schodků. Celkový deficit veřejných financí by se měl v letech 2014 až 2016 pohybovat na úrovni 2,8 procenta hrubého domácího produktu, takže bude pod vyžadovanou tříprocentní hranicí nutnou pro přijetí eura.

Poslancům z rozpočtového výboru to ve středu řekl náměstek ministra financí Tomáš Zídek, když jim představoval aktualizovaný konvergenční program. Program má pomoci ukončit řízení s ČR pro nadměrný schodek.

"Je žádoucí pokračovat ve snížení nadměrného deficitu. Nicméně při nastavování konsolidace jsme zohlednili možné dopady do výkonu české ekonomiky a to tempo jsme proti předchozímu konvergenčnímu programu velmi výrazně snížili," řekl Zídek. Schodkem 2,8 procenta by podle něj mělo skončit hospodaření veřejných financí i letos.

Zvolená úroveň podle Zídka umožní také využít takto získaný "polštář" k podpoře české ekonomiky. Za letošní rok očekává, že schodek veřejných financí klesne na 2,8 procenta, naopak celkový vládní dluh by měl vzrůst na zřejmě 48,5 procenta.

Zídek také řekl, že v letošním prvním pololetí by mohlo nastat velmi pozvolné oživení ekonomiky, ale i tak za celý rok skončí hospodářství v nejlepším případě stagnací. V příštím roce by už měla růst o 1,2 procenta a tento růst by měl v následujících letech zrychlit až nad dvě procenta.

Podle Zídka je také potřebné zajistit stabilitu podnikatelského sektoru a obnovit důvěru občanů v českou ekonomiku. "Vláda se v následujících letech zaměří na priority, jako je udržitelnost veřejných financí při tom přijímání dalších fiskálních restrikcí tak, aby nedošlo k dalšímu negativnímu vlivu na ekonomiku," řekl.

Aktualizovaným konvergenčním programem by se podle Zídka měla zabývat vláda 24. dubna.

Připomeňte si vládní rozpočtový balíček platný od roku 2013:

 

Právě se děje

Další zprávy