Evropa hlásí rekordní nezaměstnanost. ČR je 6. nejlepší

Tereza Holanová Tereza Holanová
1. 6. 2012 13:10
Oproti březnu přibylo v Evropské unii více než sto tisíc lidí bez práce
Foto: Thinkstock

Lucemburk - Nezaměstnaných v Evropské unii nadále přibývá. V dubnu jich bylo už přes 24,6 milionu, uvádí Eurostat. Ve srovnání s březnem tak přibylo přes dalších sto tisíc lidí, kteří neúspěšně hledali místo.

Meziročně se podíl osob bez práce zvýšil na 11 procent, loni v dubnu to bylo 9,9 procenta. Za rok přibyly téměř dva miliony nezaměstnaných.

Více než dvě třetiny jich pocházely z eurozóny. Mezi zeměmi měnové unie jsou ale i státy, které hlásí vůbec nejnižší míru nezaměstnanosti. Sem patří Rakousko (3,9 procenta), Lucembursko a Nizozemsko. Zároveň ale má eurozóna i státy s opačným extrémem - Španělsko (24,3 procenta) a Řecko (21,7 procenta).

Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku klesl podíl lidí bez práce v jedenácti zemích Evropské unie. K největšímu zlepšení došlo v Estonsku a Litvě. Markantní růst vedle Španělska a Řecka zaznamenal i Kypr.

V České republice činila míra nezaměstnanosti podle jednotné unijní metodiky 6,6 procenta a je šestá nejnižší v celé EU.

Častěji byly v dubnu bez práce ženy. V jejich případě míra nezaměstnanosti v EU dosáhla na 11,2 procenta, u mužů jde o 10,3 procenta.

Hůře než před rokem jsou na tom i mladí lidé. Zatímco loni činila nezaměstnanost osob do 25 let 20,9 procenta, nyní se jednalo o 22,4 procenta. Celkem bylo v Evropské unii bez práce přes 5,4 milionu mladých lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy