Přísnější pravidla pro stávky? Ministři mají připomínky

ČTK ČTK
30. 5. 2012 16:10
Vláda přerušila jednání o pravidlech pro pořádání stávek, ministr Drábek návrh doplní
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Vláda ve středu přerušila jednání o budoucích pravidlech pro pořádání stávek. K věcnému záměru připravovaného zákona se chce vrátit za dva týdny.

Do té doby by do něj měl ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) zapracovat připomínky, které ministři měli.

Premiér Petr Nečas po jednání vlády novinářům řekl, že jednou z diskutovaných věcí byl návrh na odevzdávání jmenného seznamu stávkujících, tedy zda by se měl odevzdávat před stávkou, nebo až po ní.

Další otázkou je zabezpečení základních služeb státu v době stávky, například průjezdů sanitek či hasičů blokádou.

Stávku zatím v Česku upravuje zákon o kolektivním vyjednávání. Týká se zastavení práce kvůli sporům při uzavírání kolektivních smluv. Podle ministerstva práce chybí ale obecná úprava. O jejích parametrech je kabinet podle Nečase připraven jednat

Odboráři s chystanou normou nesouhlasí. Pohrozili, že pokud se v práci na ní bude pokračovat, nebudou chodit na jednání tripartity.

Obecná úprava chybí

Na novém zákonu Drábkův úřad začal pracovat po loňské červnové stávce v dopravě, kterou odbory uspořádaly na protest proti vládním reformám. Vyhlásily ji před víkendem na pondělí. Soud je zastavil, protože akci neoznámily tři dny předem.

Předáci uváděli, že se protest týká hospodářských a sociálních zájmů, takže se na něj zákon o kolektivním vyjednávání nevztahuje. Přesto stávku odložili ze 13. na 16. června. Vláda pak prohlásila, že právě takové akce upraví zákonem, aby se při nich zajistil minimální provoz a snížil se ekonomický dopad.

Odboráři jsou proti

Odboráři připravovaný návrh odmítají. Podle Českomoravské konfederace odborových svazů případné stávky proti reformám či vládě neupravuje a je jen reakcí na "politickou objednávku vlády" po loňské stávce. Cílem je prý přitvrdit pravidla a pořádání stávek bránit.

Předáci pohrozili, že nebudou chodit na jednání tripartity s vládou a zaměstnavateli, pokud kabinet mimo jiné nezastaví práce na zákonu.

Podle návrhu by stávku směly vyhlašovat jen odbory. Mohly by to udělat tehdy, pokud by o zastavení práce hlasovala aspoň polovina všech zaměstnanců a souhlasily přinejmenším dvě třetiny z nich.

Organizátor by měl pět pracovních dní předem ohlásit důvody a cíle stávky, čas jejího zahájení i seznam pracovišť, jichž se akce dotkne. Nejpozději 24 hodin před začátkem by vedení mělo dostat jména lidí, kteří práci přeruší. Nově by nesměli stávkovat třeba pracovníci řízení letového provozu či městští strážníci.

Podrobný přehled návrhu zákona najdete zde:

 

Právě se děje

Další zprávy